Az Év Honlapja

TOP Termékek

TOP Termékek

Méregtelenítés: minden, amit tudnod érdemes róla

Előző blogcikkemben már írtam a böjtölésről, mint a méregtelenítés egyik leghatékonyabb módjáról. A részleges, vagy teljes önmegtartóztatás a szilárd ételektől segít a szervezetednek abban, hogy beindítsa a méregtelenítő folyamatokat.

Miért nem tud kellő mértékben megszabadulni a felesleges anyagoktól a szervezet, ha nem böjtölsz?

Azért, mert a napi működés során nincs arra kapacitás, hogy a lerakódott salak és méreganyagoakt is kellő mértékben lebontsa a szervezet.

Fontos, hogy a méregtelenítés megterheli a szervezetet a csökkentett kalóriabevitel miatt, ezért nagyon fontos, hogy csak akkor állj neki, ha az egészségi állapotod, közérzeted kiváló.

A méregtelenítés segít abban, hogy az immunrendszer erősebb legyen, a regenerációs folyamatok felgyorsuljanak sejt és szövet szinten is.

Többféle méregtelenítő kúra létezik attól függően, hogy mely szervek méregtelenítését célozzák meg.

Fontos! Bármilyen kúrába is kezdesz bele, folyamatosan gondoskodnod kell a bőséges folyadék fogyasztásról. Ez elengedhetetlen, hiszen az átmosás nélkül nem tud kitisztulni a szervezet.

Mely szerveket érintheti a méregtelenítő kúrád?

  • Máj
  • Zsírraktárak
  • Vese
  • Bőr
  • Tüdő és
  • Bélrendszer

Ezek a legfontosabb területek, amelyeket a salak- és méreganyagok lerakódása terhel. Ha rendszeresen méregtelenítesz funkcionális működésük hosszú ideig rendben lesz. Számos betegséget megelőzhetsz így.

Hogyan jutnak be a méreganyagok a szervezetedbe?

Többféle módon kerülhet a szervezetedbe felesleges anyag. A legtöbbet táplálkozás során veszed magadhoz, de a légzéssel és a bőrön át bejutott mérgek is jelentősek lehetnek. Tipikus példa erre a takarító szakma, ahol jelentős a bőrrel való érintkezés is és a vegyszerek kigőzölgése miatt bejutó méreganyagok aránya is.

Az ilyen fokozottan veszélyes munkakörök esetén érdemes negyed évente legalább elvégezni egy-egy méregtelenítő kúrát.

Hogyan rakódnak le a felesleges anyagok a szervezetedben?

Máj: Hozzá kerül a táplálkozásod melléktermékeinek a 75 %-a. Itt az ártalmas anyagok vízoldékonnyá változnak, és tovább utaznak a vesébe vagy a belekbe.

Zsírraktárak: Ha a májad túlterhelt, és nem bírja már feldolgozni a méreganyagokat, akkor az újabb adagokat a zsírpárnáidba irányítja, ahol a legkisebb kárt okozhatják a számodra.

Vese: kiválasztja a véredből a vízoldékony mérgeket, és segít kiüríteni.

Bőr: a legnagyobb felületű méregtelenítő szerved. A vízoldékony káros anyagoknak csak egy része kerül a véredbe (és onnan a vese segítségével a WC kagylóba), a másik részüket kiizzadod.

Tüdő: A légzéssel méreganyagokat is távolítasz el a testedből, igaz ez jóval kisebb mértékű, mint amit a veséd választ ki, vagy a bőröd párologtat el.

Bélrendszer: a belek feladata, hogy eltüntessék a szervezetedből a megemésztett, de fel nem használt anyagokat. Ha azonban le van lassulva az emésztésed, vagy székrekedésed van, a méreganyagok újra felszívódhatnak a pangó béltartalomból.

 

Hogyan állj neki a méregtelenítésnek?

A méregtelenítés az egészséges szervezetet is megterheli, éppen ezért fontos, hogy fokozatosan állj neki. Készítsd rá fel a szervezeted.

A leghatékonyabb formája a léböjt. Ahhoz, hogy ez igazán hatásos és a lehető legkíméletesebb legyen érdemes előtte már felpörgetned az anyagcserédet.

Hogyan tedd ezt? Például grapefruit, alma és gyömbér rendszeres fogyasztásával. Ezek a gyümölcsök értékes enzimeket tartalmaznak, amelyek segítenek beindítani az immunrendszered takarító üzemmódját.

Fontos, hogy a kúra előtt már állítsd rá a szervezeted a megemelt folyadékbevitelre. Igyál ennek érdekében naponta legalább 1,5-2 liter frissen préselt gyümölcslevet, üres zöld teát vagy vizet.

Hogyan ne méregteleníts?

Az otthoni, szakember felügyelete nélkül végzett méreg- és salaktalanító kúra akár veszélyes is lehet! Ezért minden esetben konzultálj a méregtelenítés előtt: háziorvosoddal, dietetikussal vagy életvitel- tanácsadóval.

Ha megegyeztetek valamelyik módszerben a szakemberrel, akkor pontosan kövesd a diéta előírásait. Tartsd be a fogyasztható táplálékok körét és mennyiségét, ügyelj az időtartamra. Fontos, hogy a kúra során kerüld a mesterséges adalékokat tartalmazó ételek és italok fogyasztását, hiszen pont az a célod, hogy ezektől megszabadítsd a tested.

A méregtelenítés egy fontos élettani folyamat. Időt kell rá szakítanod rendszeresen, hogy a szervezetedet megszabadítsd a felesleges méreganyagoktól, azonban ezt mindig csak átgondoltan, szakértő felügyeletével tedd.

A méregtelenítés, ha megfelelően van elvégezve az egyik legjobb prevenciós módszer számos súlyos betegség megelőzésére. Legyél egészségtudatos, figyelj oda a testedre!

 

Ha többet szeretnél tudni a méregtelenítés mikéntjéről, akkor fordulj hozzám bizalommal, dietetikusként örömmel segítek.

 

Fordulj hozzám bizalommal:

dietetikus(kukac)prevenciopatika.hu

Ükös Szabolcs, dietetikus