Akciók

Akciók

Akciók
EP címke
Avemar Filmtabletta...
 • -25 806 Ft
 • Új
tobbet-kevesebbert
Kiszerelés: 1800x (6x300x)
Regular price
Akciós címke 135 600 Ft
109 794 Ft Ár
Avemar liofilizátum 3
 • -14 418 Ft
 • Új
tobbet-kevesebbert
Kiszerelés: 3x30db
Regular price
Akciós címke 86 688 Ft
72 270 Ft Ár

Minden fontos, amit a napozásról tudnod kell 5 percben

Hivatalosan is itt a nyár, elindult a strandszezon. Ezzel pedig kezdetét veszi az év egyik legveszélyesebb időszaka.

Bizonyára Te is jól tudod, hogy manapság a Földet körülölelő ózon védőréteg egyre inkább elvékonyodik, így kevésbé képes kiszűrni az élőlényekre károsan ható ultraviola sugarakat.

Mivel a szervezetednek a napfény jótékony összetevőire szüksége van a D-vitamin megfelelő mennyiségű képzéséhez és minőségi felhasználásához (csontokba való beépülés, immunrendszer erősítés), fontos megtanulnod, hogy a káros hatásokat hogyan kerülheted el.

Igen, sajnos vannak negatív következményei. A média ilyenkor a nyár kezdetén sokat foglalkozik a témával, így Te is biztosan tudod, hogy a bőr leégése (főleg, ha rendszeresen megesik) elősegíti a bőrrák kialakulását. Arról azonban kevesebb hír szól, hogy számos bőrbetegséget súlyosbíthat az UV sugárzás (ilyen pl. a rosacea).

Melyek az UV sugarak és mit kell róluk tudni mindenképp?

 • UVA- ennek köszönhetően barnul a bőr, azonban ez is okozhat bőrpírt, gyulladást akár napokkal később is!

 • UVB- ez a sugárzási tartomány szükséges a D-vitamin szintéziséhez, azonban jelentősek az immunrendszert gátló, és rákkeltő hatásai is

 • UVC- az egyik legveszélyesebb része a sugárázásnak, bár nagyon kis része jut el a földfelszínre, mert az ózonréteg és a légkör elnyeli. Irritálja a szemet, gyulladásba hozza a bőrt és elősegíti a felső rétegei megvastagodását

Minden fontos, amit a napozásról tudnod kell 5 percben (illusztráció1)

Akkor mégis miért jó napozni? Mert:

 • elősegíti a D-vitamin termelődését, és felhasználását, ezzel számtalan pozitív élettani folyamatot indít be

 • szép bőrszínt ad

 • jótékony hatással van a lelki egyensúlyra – ezért vagyunk például télen hajalmosabbak a depresszióra, hiszen akkor hiányzik a fény

 • jótékony hatással van a bőr állapotára: csökkenti a zsírosodást, enyhíti bizonyos bőrbetegségek kellemetlenségeit (pl. a pikkelysömörét)

Mi történik, ha túlzásba viszed?

Az első kellemetlenség a bőrpír, majd a leégés, napszúrás keseríti meg az életed egy ártatlannak tűnő napfürdőzés után.

Hosszútávon azonban sokkal veszélyesebb hatásokkal is számolhatsz, ha rendszeresen kiteszed a túlzott napfény hatásainak.

Ilyen intő jel lehet a bőr foltosodása, az úgynevezett máj-, vagy öregségi foltok kialakulása, az anyagjegyek, melanomák elszaporodása. Utóbbiakat évente egyszer érdemes szakemberrel is megvizsgáltatni, hiszen egy ártatlan anyajegy is fordulhat ár rosszindulatú daganatos betegséggé.

Emellett pedig tapasztalhatod, hogy egyre több ránc képződik a bőrödön, ami szintén arra enged következtetni, hogy a napfény káros UV sugarai sejt és szerkezeti szinten is roncsolták a bőröd. (Ez természetesen egy, a kor előrehaladtával is jelentkező folyamat, de a rendszeres UV sugárázás felgyorsítja.)

Megelőzés. A legjobb módszer itt, is, mint az egészséggel kapcsolatos szinte minden kérdésben a megelőzés. Sokkal egyszerűbb, és olcsóbb megoldás megvédeni a bőröd, a tested legnagyobb szervét, mint később gyógyítani- akár egy leégést, akár egy súlyosabb daganatos megbetegedést.

A gyerekek esetében különösen figyelj oda a megelőzésre! A bőrük vékonyabb, mint a felnőtteké, így sokkal jobban ki van téve a roncsoló hatásoknak.

Mit tegyél, hogy megvédd a bőröd?

 • fokozatos és mértékletes napfürdőzéssel indítsd a strandszezont: nem kell az első nyári hátvégén 10 órát a napon sütkérezned, hiszen annak fájdalmas eredménye lehet a napfénytől elszokott bőröd számára. Legyél belátó: kezd kicsiben, néhány órácskával a gyengébb intenzitású időszakokban.

 • viselj laza, természetes anyagokból készült ruházatot (pl. pamut anyagból), kalappal és napszemüveggel mechanikai védelmet nyújthatsz a bőrödnek és a szemeidnek

 • Használj fényvédő krémeket- ezekről tudnod kell, hogy nem mindegyik UV tartományra terjed ki a hatásuk, és rendszeresen újra kell kezelni velük a szabad bőrfelületeket, hogy valóban védjenek. (Ezt a bőrtípusod, a krém erőssége és a napfény intenzitásának függvényében tudod meghatározni, hogy milyen gyakran kell megtenni.)

 • kerüld a tűző napfényt: napozz a fák árnyékában (a légkör sajátosságai miatt itt is érnek a szép barna bőrért felelős sugarak, azonban sokkal gyengébb a földről visszaverődő fénysugár ereje, mint a közvetlené)

 • a legintenzívebb sugárzási időszakokban kerüld a kint tartózkodást: 11-15 óra között

Ha mégis sikerült leégni mi a teendő? Tipikus tévhitek és valóban működő megoldások.

A leggyakoribb javaslat a leégésre a tejföllel való bekenés. Hogyan hat? Hűsíti a bőrt és magas zsír tartalmának köszönhetően, a feszülő bőr érzetét képes csillapítani, azonban amikor átmelegszik, a tejfölréteg zsírossága hőszigetelésként kezd működi, és fokozza az égő érzést. A módszer semmivel sem garantál gyorsabb gyógyulást, mint kezelés nélkül.

Hűsítő fürdő-jegelés: szintén átmeneti enyhülést nyújt a sérült bőr számára, azonban itt még a víz dehidratáló hatásával is számolnod kell.

Gyógyteás borogatás- a víz szárító hatását a gyógynövények gyulladáscsökkentő hatása némiképp ellensúlyozza, azonban a gyulladt, felégett bőr könnyen allergiás reakcióba léphet a gyógynövények hatására. Csak annak ajánlom a módszert, akinek enyhe felégése van, és máskor is szokott gyógynövényeket alkalmazni.

Sörrel vagy toniccal való borogatás- az alkohol köztudottan szárít, nincs ez másképpen a bőröd esetében sem. A pillanatnyi enyhülést kellemetlen napok követhetik, ha ezzel a módszerrel próbálod gyógyítani a felégett, hólyagos bőrt.

Mi a jó megoldás? Ma már számos speciális készítmény közül válogathatsz, amelyek gyulladásgátló, hidratáló összetevőik segítségével csillapítják a fájdalmat, és elősegítik a bőr természetes regenerációs folyamatait. Ilyen pl. a Fenistil gél, vagy a Panthenol spray.

Ha a bőröd nagy felületen égett meg, ha nedvedzik, hólyagos, ha láz és rosszullét kíséri, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz!

Használd ki a jó időt, élvezd a nyarat, de közben figyelj oda arra is, hogy ne legyenek súlyos következményei a szórakozásnak!

Ha kérdésed van a napozással vagy a fényvédő krémekkel vagy a leégés kezelésére szolgáló készítményekről, akkor írj nekünk az info[kukac]prevenciopatika.hu e-mail címre, vagy hívj minket a 0630/91-91-120-as telefonszámon!