Akciók

Akciók

Akciók
Avemar Filmtabletta...
  • -25 806 Ft
  • Új
kiemelt-ajanlatok
Kiszerelés: 1800x (6x300x)
Regular price
Akciós címke 135 600 Ft
109 794 Ft Ár
Avemar liofilizátum 3
  • -14 418 Ft
  • Új
kiemelt-ajanlatok
Kiszerelés: 3x30db
Regular price
Akciós címke 86 688 Ft
72 270 Ft Ár
Profertil kapszula
  • -11 100 Ft
  • Új
havi-akcio
Kiszerelés: 180x
Regular price
Akciós címke 73 999 Ft
62 899 Ft Ár

Eldugult orr? Folyamatos orrfújás? Mi jöhet még?


Amikor azonban a megfázás vagy éppen az allergia keseríti meg az életünket, bizony az ezzel járó kóros elváltozások az orrunkban nagyon kellemetlen tüneteket okoznak.
A tünetek közé sorolhatóak az orrdugulás vagy épp az orrfolyás, azonban mielőtt rátérnék arra, hogy mit érdemes használni ezekre a tünetekre, nézzük meg, mi történik, amikor meg vagyunk fázva, vagy amikor az allergia kínoz minket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akár egy megfázás is ronthatja az orrunk állapotát

Jól tudjuk, hogy amikor kórokozó kerül a szervezetünkbe, az sok esetben betegségekhez vezet.
Egy megfázás, influenza, illetve a különböző légúti gyulladások a legtöbb esetben ugyanúgy orrfolyással vagy orrdugulással járnak.
Ezeket a betegségeket vírus vagy baktérium okozza és még gyógyszeres kezeléssel is akár 7-8 nap lehet, mire egy szimpla megfázásból is kikecmergünk.
Az orrfolyás az egyik leggyakoribb tünet ilyenkor és érdemes nem megfeledkezni arról, hogy orrfolyás és orrfolyás között is van különbség.
Gondoljunk csak akár a vizes vagy a sűrű, sárgább orrváladékozásra.
A vizes orrfolyás szinte biztos, hogy vírusos fertőzésből alakult ki, ha ezt tapasztalod, akkor biztos lehetsz benne, hogy sajnos ezt a tünetet a nátha többi tünete is követni fogja.
Az utóbb említett orrváladékozás azonban bakteriális fertőzésből alakul ki és gyakran tapasztalhatjuk ebben az esetben, hogy hiába fújjuk az orrunkat, olyan, mintha sosem akarna véget érni az orrfújás, mert minden fújás után érezzük, hogy még mindig tele van az orrunk.

 

 

 

 

 

 

Az allergia sem kíméli az orrunkat


A témához tartozik az allergia miatti orrfolyás, illetve orrdugulás is, ami sokak elmondása alapján az allergia legirritálóbb és legzavaróbb tünete.
Ha röviden szeretném elmagyarázni, hogy mi az az allergia, akkor azt mondanám, hogy ez az immunrendszer túlzott reakciója a különböző allergénekre, amik olyan anyagok, amik túlérzékenységet válthatnak ki.
Számos különböző allergia létezik, a légúti allergiák legfőbb tünetei a tüsszögés, orr – és szemviszketés, torokkaparás, orrfolyás, orrdugulás.

 

Figyelj oda, hogyan használod az orrsprayket!

Látszik, hogy mindkét esetben a tünetek érintik az orrunkat, de ilyenkor jön képbe az orrspray vagy az orrcsepp.
Míg az orrfolyás esetében arról beszélünk hogy a váladéktermelés növekedésnek indul, addig az orrdugulásnál a termelt váladék nem tud távozni az orrüregből és eldugul.
Mindkét esetben orrspray vagy orrcsepp használatát szokták javasolni, ezeket recept nélkül lehet kapni a patikákban.
Azonban használatuk előzetes utánajárást igényel, hiszen nagyon könnyen rájuk lehet szokni és ezeknek a használata egy idő után – főleg, ha valaki nem megfelelően adagolja magának – pontosan az ellenkezőjét váltja ki.
Ennek pedig nagyon súlyos következményei lehetnek, a dolog akár orrműtétig is fajulhat.
De arról se feledkezzünk meg, hogy a sok orrfújás miatt az orrunk kiszáradhat, ilyenkor kidörzsölődik a bőrünk, és még az érintése is fájdalmat okozhat.
Erre a megoldás a patikákban könnyen beszerezhető orrkenőcsök, amik begyógyítják a keletkezett sebeket és meggátolják a további hámlást és irritációt.

 

Csak addig használd, amíg tényleg muszáj!

Nátha, influenza vagy éppen allergia esetén az első, amit az ember megvesz magának a patikában a különböző vízben feloldandó porok után, az az orrspray.
Ennek segítségével az orrnyálkahártya erei összehúzódnak és így a váladéknak a mennyisége csökkenni kezd – ezzel megelőzve a folyamatos orrfolyást és az orrdugulást.
Azonban ezeknél a készítményeknél fontos, hogy csak addig használjuk, amíg elő van írva.
Legtöbb esetben ez maximum 7 napot szokott jelenteni.
Aki tovább használja, az a saját egészségét teszi kockára.
Léteznek már tengervizes orrsprayk is egyébként, amik igazán közkedveltek.
Ezekben nincsenek gyógyszeres hatóanyagok, magyarán természetes sós oldattal tartják egészségesen az orr nyálkahártyáját.


 

 

 

 

 

Ne kockáztasd az egészséged!


Ahogy említettem, ezek használata elősegíti, hogy az erek az orrunkban összehúzódjanak, így a váladék termelődése csökken, ezáltal a dugulás és az orrfolyás is csökken, illetve megszűnik.
Tehát ez azt jelenti, hogy csökken az orrunkban a vérellátás, ami a nyálkahártya duzzanatának a méretét is csökkenti.
Aki az előírtnál több ideig használja ezeket az orrsprayket, bizony a saját nyálkahártyáját teszi vele tönkre, ugyanis a nyálkahártya szárazságát és duzzanatát idezi ezzel elő – mint látható, paradox a helyzet az orrsprayket illetően.
Ugyan könnyű rászokni az orrsprayk használatára, de ha kicsit odafigyelsz, akkor könnyen el tudod ezt kerülni!

 

De jó is, amikor egy jó nagy levegőt tudunk venni, ugye?

Az orrunk állapotára érdemes kellő figyelmet fordítani, hiszen nem csak az a lényeg, hogy általa levegőhöz tudunk jutni, hanem az is, hogy ez milyen folyamaton keresztül történik.
Az orrunkban található csillószőrök megtisztítják a levegőt, amit beszívunk, míg eközben a nyálkahártyánk felmelegíti azt és az általa termelt váladék pedig kiszűri a szennyező kórokozókat.
Ez egy fontos folyamat, nem véletlenül javasolják az orvosok is, hogy figyeljünk oda arra, hogy az orrunkon keresztül lélegezzünk és ne a szánkon keresztül.
A szájlégzésnek szövődményei lehetnek, hiszen nem tisztul meg, sőt, nem is melegszik fel a levegő, így akár gyulladást is eredményezhet.
Éppen ezért, ha megbetegednél vagy az allergia kínozna, fokozottan ügyelj arra, hogy megőrizd orrod egészséges állapotát!