Dermokozmetikumok

Akciók

Akciók
Avemar Filmtabletta...
  • -25 806 Ft
  • Új
kiemelt-ajanlatok
Kiszerelés: 1800x (6x300x)
Regular price
Akciós címke 135 600 Ft
109 794 Ft Ár
Avemar liofilizátum 3
  • -14 418 Ft
  • Új
kiemelt-ajanlatok
Kiszerelés: 3x30db
Regular price
Akciós címke 86 688 Ft
72 270 Ft Ár
Profertil kapszula
  • -11 100 Ft
  • Új
havi-akcio
Kiszerelés: 180x
Regular price
Akciós címke 73 999 Ft
62 899 Ft Ár
Megoldások a mindennapos szempanaszokra

Megoldások a mindennapos szempanaszokra


Pedig önmagában az, hogy van-e valakinek szüksége szemüvegre, kontaktlencsére, még csak egy kérdés – azzal is érdemes foglalkozni, hogy a mindennapjaink során milyen egyéb panaszaink lehetnek a szemeinkkel kapcsolatban a gyengébb látáson kívül.
Szemviszketés, vagy épp ellenkezőleg, folyamatos könnyezés nehezíti meg a napjainkat?
Nagyon hamar elfáradnak a szemeink a mindennapi munka során?
Nézzük meg, mi lehet ezek oka, és mivel lehet tenni ellenük!

 


Mennyit koncentrálsz egy pontra egy nap?


Rengetegen mondják, hogy a monitor előtt ülés rettenetesen sokat árt a szemnek, de ne önmagában modern technológiát tartsuk bűnbaknak a sok szemüveges irodista miatt!
Persze, a monitor megfelelő kiválasztása rengeteget tud segíteni abban, hogy a szemünk ne romoljon és fáradjon el túl hamar, így érdemes figyelmet szentelni annak, hogy lehetőleg nagy felbontású, megfelelő háttér világítású eszközt válasszunk.
A fő problémát azonban az jelenti, hogy egy számítógép előtt végigdolgozott munkanap során rengeteg időt töltünk azzal, hogy folyamatosan egy adott pontra bámulunk.
Ez pedig nem a modern kor problémája, hiszen lehetne szó könyvekről is ebből a szempontból – azoknál sem éppen a legszerencsésebb, hogy folyamatosan csak közelre nézünk.


Tornáztasd meg a szemed minél jobban!

A megoldás a fenti problémára az, ha igyekszünk edzésben tartani a szemünket.
A munkánk során bizonyos időközönként vegyük el a tekintetünket a monitorról, és tartsunk szünetet, kétféle módon:
•    egyrészt, hunyjuk le a szemünket, és kicsit pihentessük, hogy semmilyen komolyabb inger ne érje.
•    másrészt, nyitott szemmel keressünk magunknak távolabbi pontokat, és koncentráljunk azokra.
Az ilyen szüneteket érdemes fél, de legalább egy óránként megtartani, és akkor nem kell majd attól tartani, hogy hamar elfáradna a szemünk.


Mit lehet tenni szemszárazság ellen?


A fáradtságon kívül számtalan oka lehet annak, hogy a szemünk elfárad, kiszárad, és emiatt viszketni kezd.
Ahelyett, hogy most minden egyes eseten végigmennénk, amikor ehhez hasonló tünetek jelentkeznek, inkább foglalkozzunk a megoldásokkal.
A műkönnyek azok, amik ilyenkor először eszünkbe jutnak, amik rendkívül sokrétű összetételükkel tudnak segíteni: vannak olyan termékek, amik a szem lipid rétegének felépítésében segítenek, míg mások az allergia eredetű problémákat oldják meg.
Amire érdemes ezeknél figyelni, hogy lehetőleg a tartósítószer mentes változatokat használjuk.

 

Mi a baj a tartósítószeres szemcseppel, műkönnyel?

Egyrészt az, hogy az ilyen termékek gyakorlatilag elveszítik a sterilitásukat onnantól kezdve, hogy felbontjuk őket.
Ha bakteriális fertőzés miatt használjuk őket, akkor megvan a valószínűsége annak, hogy a baktériumok bekerülnek az üvegbe, és magát a szemcseppet fertőzzük meg, ami ezután számtalanszor vissza tud fertőzni minket – a tartósítószernek köszönhetően akár hosszú időn keresztül is.
Hogy ezt elkerüljük, rövid ideig használható (akár csak 1-1 adagos), de biztonságosabb készítményeket válasszunk – ezek elsőre talán nem tűnnek annyira gazdaságos megoldásnak, de lehet venni belőlük akár 30 napos kiszerelést is, aminek köszönhetően nem kell attól félnünk, hogy felhasználás nélkül dobnánk ki őket végül. 
Léteznek már olyan csepegtetők is, amelyek baktériumszűrővel rendelkeznek, sőt, olyanok is elérhetőek, amelyek meggátolják az üvegbe való visszajutást.
A másik probléma, hogy a tartósítószeres szemcsepp hosszabb időn át folyamatosan használva képes roncsolni a szem külső rétegét. 
Szerencsére az orvostudomány fejlődésének hála már nincs is szükségünk igazán ilyen tartósítószeres termékekre, és szép lassan el is tűnnek ezek a piacról.


Kontaktlencsénél mire kell figyelni?

A mindennapok során a kontaktlencsével együtt baktériumok is érintkezhetnek a szemünkkel, amik fertőzéseket okozhatnak – kivéve persze, ha gondoskodunk a lencsék megfelelő tisztításáról.
Az egyszer használatos kontaktlencsékkel még kevesebb baj szokott lenni, hiszen azokat a nap végén kidobjuk, viszont a többször használatosak esetén nagyon oda kell figyelnünk a higiéniára. 
Rendszeresen kell kontaktlencse tisztító folyadékkal fertőtleníteni, és persze megfelelő dobozokban is kell őket tárolni, hiszen nem tiszta lencse irritálja a szemünket.
Vannak emellett kifejezetten a kontaktlencse használók számára kifejlesztett szemcseppek, különféle gyógyszeres hatóanyagokkal.


Egyéb termékek: spay-k és gélek


Ha valaki nem tudja, vagy nem szereti használni a különböző csepegtetőket, akkor szerencsére már van számára más megoldás is.
A különböző szem spray-k használata mindössze annyiból áll, hogy a becsukott szemre kell velük kívülről ráfújni, a hatóanyagok meg majd a pislogáson keresztül jutnak a szembe.
Sajnos azonban azt figyelembe kell venni, hogy nem minden szemcseppnek van ilyen változata, és aminek van, az is általában drágább az „eredeti” terméknél, értelemszerűen a spray kiszerelés miatt.
Ezeken túl, amennyiben mondjuk erős nyomás éri a szemet, és annak hatására alakulnak ki panaszaink, használhatunk különböző géleket, kenőcsöket, amiket kifejezetten erre találtak ki.
És mindemellett nem szabad elfeledkeznünk az étrend kiegészítő szerekről sem, melyek szintén tudnak tenni szemeink egészsége érdekében.


Védd meg a szemed egy kis odafigyeléssel

Szándékosan nem foglalkoztunk külön a szemet érintő súlyosabb betegségekkel, fertőzésekkel, hiszen ezek önmagukban is egy-egy hosszabb cikket érdemelnének.
Most azokat a mindennapi problémákat veséztük ki, amik szinte mindenkit érintenek a mindennapjaik során: hiszen ki az, aki soha nem érzett fáradtságot vagy viszketést a szemei kapcsán legalább egyszer az életében?
Nem kell több, csak némi odafigyelés, és a leggyakoribb panaszoktól máris megszabadulhatunk.
Ha viszont ennél nagyobb a probléma, vagy minden igyekeztünk ellenére sem akar elmúlni, akkor mindenképpen kérjük orvos segítségét!