Akciók

Akciók

Akciók
Avemar Filmtabletta...
  • -25 806 Ft
  • Új
kiemelt-ajanlatok
Kiszerelés: 1800x (6x300x)
Regular price
Akciós címke 135 600 Ft
109 794 Ft Ár
Avemar liofilizátum 3
  • -14 418 Ft
  • Új
kiemelt-ajanlatok
Kiszerelés: 3x30db
Regular price
Akciós címke 86 688 Ft
72 270 Ft Ár
Profertil kapszula
  • -11 100 Ft
  • Új
havi-akcio
Kiszerelés: 180x
Regular price
Akciós címke 73 999 Ft
62 899 Ft Ár
Tanévkezdés és a fejtetvesség megelőzése

Tanévkezdés és a fejtetvesség megelőzése

Itt az új tanév – hogyan előzzük meg a fejtetvességet gyermekünkön?

A szeptember minden évben izgalmas, hiszen kezdődik az új tanév, a gyerekek megkezdik az óvodát-iskolát, vagy éppen visszatérnek oda.

Ismét naponta lehet találkozni a barátokkal, osztálytársakkal, elmesélhetik a nyári élményeket, és újra beszélgethetnek, játszhatnak az udvaron a szünetekben.

Ám a szülők ugyanígy izgulhatnak, különösen akkor, ha gyermekeik először látogatnak meg egy intézményfajtát bölcsisként, kiscsoportosként vagy éppen az első osztály tanulójaként.

Ilyenkor szülő és csemete ugyanúgy próbatétel előtt áll, hiszen nem könnyű az átszokás, és sokszor kihívásokat hordoz magában, arról már nem is beszélve, mennyi új, ismeretlen arcot kell megszokni az újfajta életritmus mellett.

És ott van aztán az, amitől a legtöbb szülőnek feláll a szőr a karján: a fejtetvesség veszélye.

Ahol sok gyerek gyűlik össze, annál ideálisabb körülményei nem is lehetnek a tetvek terjedésének, éppen ezért sokakat érdekelhet a megelőzés.

 

Mi a fejtetű és hogyan szaporodik?

A fejtetű (vagy más néven hajtetű) egy kizárólag az emberi hajon élősködő és szaporodó ektoparazita.

Érdekessége, hogy semmilyen más élőlényen nem marad meg, vagyis velünk együtt ment át a törzsfejlődésen.

Vérszívó életmódot folytat, legtöbbször a fül mögötti hajas fejbőrön és a tarkón tanyázik, serkének nevezett petéit pedig váladékával erősen a hajtövekhez ragasztja.

Innen lehet a serkéket a korpától megkülönböztetni: míg az elhalt bőrlemezkék könnyedén lesöpörhetőek, lefújhatóak a hajról, addig a peték csak sűrű fésűvel vagy körömmel húzhatóak le.

Alfajával, a ruhatetűvel ellentétben nem terjeszt fertőzéseket, ennek ellenére csípései kellemetlenül viszketnek, begyulladhatnak.

Ha egy közösségben valaki fertőzött, akkor viszonylag rövid időn belül járványszerűen átterjedhet másokra is, aminek célszerű elejét venni.

 

Hogyan terjed a fejtetű?

A gyerekek között különösen gyakori a fejtetvesség, mivel hajlamosak nagyon közel kerülni egymáshoz, összeérinteni a fejüket, illetve cserélgetni, kölcsönadni egymásnak a hajjal érintkező tárgyaikat.

Ilyenek például:

·         a sapkák, fejfedők,

·         a fésűk, hajkefék,

·         hajcsatok, hajgumik.

És pontosan ez kell a tetveknek: csak úgy tudnak egyik emberről a másikra átterjedni, ha közvetlenül vagy közvetve, de érintkezés történik.

Ráadásul a bölcsödében, óvodában a csendes pihenőhöz használt ágyneműk is rontanak a helyzeten, mivel a lepedőket, párnákat, huzatokat egymás mellett, zárt helyen tárolják, így a rovarok szabadon vándorolhatnak köztük.

Mivel 8-9 nap kell egy fejtetű teljes kifejlődéséhez, így két héten belül akár egy egész csoport vagy osztály fertőzötté, fertőzővé válhat.

 

Tévhitek a fejtetűről, tetvességről

Sajnos a közhiedelem a fejtetvességgel kapcsolatban nagyon tartósnak mutatkozik, rengetegen tévedésben élnek velük kapcsolatban.

Habár úgy tűnhet, hogy a különböző élősködők megjelenése az ápolatlansággal függ össze, valójában semmi köze a higiéniás szokásokhoz.

Mi több, a fejtetű kifejezetten szereti az ápolt, tiszta hajat, hiszen sokkal könnyebben közlekedik benne, és a serkéit is könnyebben ragasztja a hajszálakhoz.

Azaz a rendszeres hajmosás és tisztálkodás egyáltalán nem csökkenti a fertőzés esélyét.

Sajnos sok szülő szégyenként, titkolandó dologként éli meg, ha gyermeke fejtetves lesz, mivel azt hiszik, ha kiderül, akkor mindenki igénytelennek fogja őket tartani.

A valóság viszont, ahogy már említettük, távolabb nem is állhatna ettől, és ha észleljük, hogy a csemeténk hajába beköltöztek, akkor jobb minél előbb értesíteni az iskolát, óvodát, hogy ellenőrzést rendelhessenek el és megakadályozható legyen a további fertőzés.

 

Hogyan állapítható meg a fertőzöttség?

Mindenek előtt az lehet szembetűnő, hogy a gyermek sokat vakarja a fejét, különösen a halántéka és a tarkója környékét.

Ezen felül árulkodó jel lehet a pirosas, szúnyogcsípésre emlékeztető csípésnyom is az érintett területeken.

Ha széthajtjuk a gyerek haját, és a hajtöveknél megpillantjuk a fehér serkéket, vagy a fésű fogai közé ragadva, akkor már nagyon valószínű, hogy az élősködők jelen vannak, ivarérettek és szaporodnak is.

Védőnőnek, gyermekorvosnak is megmutathatjuk ilyenkor csemeténket, ha 100%-osan szeretnénk bizonyosságot nyerni, de az imént említett tünetek enélkül is egyértelművé teszik.

 

Kezelhető, és ami még fontosabb, megelőzhető a fejtetvesség?

Ma már egyáltalán nem szükséges kopaszra borotválni a gyermek fejét a tetvesség eltávolítására illetve megelőzésére.

Természetesen vannak még régi módszerek, mint az ecetes hajmosás, és bizonyos alacsony viszkozitású olajok is képesek beborítani, megfojtani a kifejlett egyedeket, ám ez utóbbi a petéket nem pusztítja el.

De a gyógyszertárban kapható habok, irtószerek és megelőző samponok a gyermek számára is sokkal kíméletesebbek.

Webpatikánk kínálatában (https://prevenciopatika.hu/162-eloskodok) is szép számmal találhatsz és rendelhetsz mind a megelőzésre, mind pedig az eltávolításra való készítményeket.

Sőt, még kezelő készletek is kaphatóak nálunk, melyek a tetű- és serkeirtó szert és a kihúzásukhoz szükséges sűrű fogú fésűt is tartalmazzák!

Azonban talán a legtöbbet azzal tehetsz, ha fejtetvességet megelőző sampont használsz gyermeked haján a sima helyett, továbbá elmagyarázod neki, hogy mit nem szabad csinálni a társai hajával, tárgyaival, és így sokkal nagyobb valószínűséggel úszható meg a fertőzés.

 

Ne ijedj meg, ha felüti a fejét a tetű, hiszen van megoldás!

Persze minden elővigyázatosság és körültekintés ellenére is megtörténhet, hogy gyermeked megfertőződik fejtetűvel, hiszen őket sem lehet izolált műanyagdobozban tartani.

Játék közben óhatatlanul közel kerülnek egymáshoz, és bár a megelőző készítmények segítségével a Te kicsidnek jobbak lehetnek az esélyei, totális védelmet tényleg csak a teljes elzárás jelentene.

Ám még ha meg is történik a baj, akkor se ess pánikba, és semmiképpen se próbáld a dolgot titokban tartani, hiszen egyrészt nincs ezen semmi szégyellni való, másrészt jó, ha az óvoda-iskola is tudomást szerez az élősdiek jelenlétéről.

Akár irtani, kezelni, akár megelőzni szeretnél, gyógyszertárunk és webshopunk kínálatában megbízhatsz, hiszen csak hatásos, kipróbált készítményeket forgalmazunk.

Ne veszítsd hát el a fejed, ha beüt a tetűvész, hanem fordulj hozzánk megoldásért, és mi akár házhoz is küldjük Neked!