Dermokozmetikumok

Akciók

Akciók
Koronavírusos és allergiás tünetek

Koronavírusos és allergiás tünetek

A Covid-19 delta variánsának allergiaszerű tünetei, és az igazi allergia

2019 eleje óta életünk egyik meghatározó eleme a Covid-19 betegséget okozó koronavírus-fajta, mondhatni, részévé vált a mindennapjainknak.

Olyannyira, hogy sokaknak gyökeresen átalakultak a mindennapjai, például az otthon végzett munkával vagy a maszkkal kiegészült munkaruhával, kesztyűvel, rendszeres fertőtlenítéssel.

Ahogy haladt az idő, úgy érkeztek meg hozzánk is az újabb és újabb vírusvariánsok, melyek közül már a negyedik, „deltaként” megkülönböztetett okozza az újabb hullámot.

Azonban a tünetek a mutációkkal együtt változnak, és a legújabb variáció azért lehet különösen riasztó, mert az allergiához hasonló reakciókat vált ki – ahogy az a híradásokban is áll.

Azonban ez elég felületes megfogalmazás, hiszen allergiából sem csupán egyféle van (pollenallergia, ételallergia, stb.), sőt, egyénenként változhatnak itt is a tünetek.

Honnan tudhatjuk hát, hogy csak az őszi szénanátha kínoz-e minket, vagy jobban tennénk, ha elzárkóznánk két hétre?

Összetorlódtak a szezonok

Koronavírusos és allergiás tünetek (illusztráció1)

Lassacskán minden évben biztosra vehetjük, hogy az augusztus belelóg a szeptemberbe, vagyis nagyon sokáig van kifejezetten nyárias, meleg idő, ami igencsak kedvez a pollentermelő növényeknek.

Akik allergiásak, azok kifejezetten megsínylik ezt az időszakot, mivel a szálló virágpor-koncentráció csak nagyon nehezen akar csökkenni.

És 2021-ben ennek tetejébe még a 4. koronavírus-hullám is megérkezett a delta variánssal, ami érdekes módon a klasszikus pollenallergia tüneteit okozza úgy, mint

·         tüsszögés,

·         fokozott orrváladék-termelődés,

·         légúti panaszok,

·         szemviszketés, nyálkahártya-irritáció.

Azaz a kitolódott pollenszezon és a szokatlan tüneteket okozó vírusvariáns remekül megtalálta a közös hangot a tünetegyüttesben, ezzel is nehezítve az azonosítást.

Ám mielőtt karanténba tennénk mindenkit, aki prüszköl és fújja az orrát, fontos tudni egyet- s-mást a kettő közti különbségekről!

Az allergia állandó, a fertőzés időszakos!

Koronavírusos és allergiás tünetek (illusztráció2)

Az allergia, vagyis a túlzott immunreakció egy amúgy ártalmatlan külső behatásra nem jellemző, hogy egyik napról a másikra kialakul.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a dolog példanélküli, sőt; ám a legtöbben, ha valamire allergiásak, az általában mindig velük volt, sokszor kisgyermekkoruktól kezdve.

Azaz ha szénanáthás a szóban forgó illető, akkor valószínűleg egész nyáron harcolt a tünetekkel, és nem csak a delta variáns megjelenésével kezdte el produkálni őket.

Emellett az allergia nem adható át másnak a vírusfertőzéssel ellentétben, és a megfelelő készítményekkel kordában tarthatóak az általa okozott panaszok.

Azaz ha nincs tudomásod arról, hogy korábban érzékenyen érintett volna a szálló virágpor, de az utóbbi napokban tüsszögést, szemviszketést, légúti panaszokat tapasztalsz, akkor sajnos joggal gyanakodhatsz a delta variáns okozta Covid-19 betegségre.

Megállapítható biztosan a különbség a két állapot között?

Mivel a koronavírus delta variánsa a megtévesztésig hasonló gondokat okoz, mint az allergia, így laikus számára szinte lehetetlen lehet különbséget tenni.

Ami első körben a legtöbbet segíthet, az az előzmények ismerete.

Tapasztaltál korábban is allergiás tüneteket, vagy frissen jelentkeztek?

Mint korábban már említettük, még ha nem is gyakori, de nem kizárt a felnőtt korban kialakult szénanátha, így egyik eset sem zárható ki 100%-osan pusztán megfigyelések alapján.

Mi hát a legbiztosabb módja az igazság kiderítésének?

Nagyon egyszerű: Covid-19 teszttel rövid időn belül kiszűrhető, hogy csak szezonális kellemetlenségről, vagy vírusos megbetegedésről van-e szó.

A teszt bárki számára elérhető, mi több, a mi webshopunkból (https://prevenciopatika.hu/287-covid-19-tesztek) is meg tudsz rendelni több fajtát is, különböző méretű kiszerelésekben.

A megfigyelhető tünetekről

Koronavírusos és allergiás tünetek (illusztráció3)

Ha Te is allergiában szenvedsz, akkor nagyon jól ismered a tavaszi-nyári és kora őszi szezonnal járó kellemetlenségeket.

Ráadásul a problémakör egyre többeket érint, így ha Te magad nem is vagy szénanáthás, biztosan ismersz valakit vagy a baráti, ismerősi körödből, vagy a családodból, aki ebben a cipőben jár.

Amik ilyenkor a leggyakrabban megfigyelhetőek, azok

·         az orr- és torok nyálkahártya folyamatos irritáltsága,

·         állandósult, szűnni nem akaró tüsszögés,

·         fokozott orrváladék-termelődés, hurutosodás,

·         erős szemviszketés, könnyezés,

·         sőt, bizonyos esetekben akár a bőrön is jelentkezhet pirosság, kiütések.

Összességében tehát nem egy kellemes élmény, és sajnos hatékony gyógymód sem létezik, csupán enyhítő készítmények.

Azonban azt nem árt, ha tudod, hogy egy vírusos betegség okozta szemviszketés jóval komolyabb következményekkel is járhat, mintha csak a virágpor irritálna!

Míg az utóbbi cseppentéssel, műkönnyel enyhíthető, addig az előbbi ellen ezek mit sem érnek, ráadásul a dörzsöléssel a fertőző szemváladékot is könnyebben juttathatjuk a környezetünkbe!

Összefoglalva

·         2021-ben is kifejezetten meleg és nyárias az ősz kezdete, ami nagyon kedvez a pollenkoncentráció fennmaradásának, az allergiaszezon kitolódásának.

·         A koronavírus-járvány 4. hullámát okozó delta variáns sajnos pont olyan tüneteket produkálhat, mint egy intenzív szénanátha-reakció, ami nehezen megkülönböztethetővé teszi a két betegséget.

·         Jelentkezhet:

o   nyálkahártya-irritáció,

o   tüsszögés, orrváladékozás,

o   könnyezés, szemviszketés,

o   alsó- és felső légúti panaszok.

·         A különbség laikusok számára, pusztán megfigyelés alapján nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen (bár az allergia valószínűleg a legtöbbeknél már jóval korábban is jelen volt).

·         Biztos eredményt csak az elvégzett antigén teszt adhat.

·         Aki korábban nem volt allergiás, most viszont ilyesmit tapasztal magán, az jobban teszi, ha megcsinálja/megcsináltatja a Covid-19 tesztet.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

Koronavírusos és allergiás tünetek (illusztráció4)

Sosem lehetünk elég elővigyázatosak, különösen ilyen nehéz, járvánnyal terhelt időszakban.

Természetesen senki sem tehet sem az allergiájáról, sem pedig arról, ha megfertőződik a Covid-19 betegséget okozó koronavírussal, ám amíg az egyik legfeljebb tünetileg enyhíthető, addig a másik megelőzhető, illetve viszonylag egyszerűen kiszűrhető!

Ha tehát váratlanul tapasztalni kezded magadon az allergiához hasonló tüneteket, holott korábban erre nem volt példa, akkor továbbra is az antigén teszt mihamarabbi elvégzését javasoljuk, illetve az orvosod mielőbbi értesítését és az otthonmaradást!

Ha pedig szeretnéd megelőzni a további megbetegedéseket, illetve erősítenéd a szervezetedet, immunrendszeredet, mindenképpen ajánljuk figyelmedbe webshopunk és patikánk kínálatát.

Rendelj magadnak tőlünk Covid-19 tesztet, vagy az allergiádat enyhítő készítményeket, és mi házhoz visszük Neked!