Akciók

Akciók

Akciók
EP címke
Avemar Filmtabletta...
 • -25 806 Ft
 • Új
tobbet-kevesebbert
Kiszerelés: 1800x (6x300x)
Regular price
Akciós címke 135 600 Ft
109 794 Ft Ár
Avemar liofilizátum 3
 • -14 418 Ft
 • Új
tobbet-kevesebbert
Kiszerelés: 3x30db
Regular price
Akciós címke 86 688 Ft
72 270 Ft Ár
Óraállítás és az ebből fakadó panaszok

Óraállítás és az ebből fakadó panaszok

Őszi óraállítás és az ebből fakadó panaszok – van segítség? 

Az időszámítások közötti átállás témája egy minden évben előkerülő kérdés – szükség van-e még rá, vagy sem?

Semmiképpen sem szeretnénk megpróbálni igazságot tenni, hiszen ez nem a mi tisztségünk, azonban az tagadhatatlan, hogy nagyon sokaknak okoz különböző panaszokat a dolog, főleg egészségügyi vonatkozásban.

Levertség, alvászavarok, sőt, némelyeknél még fizikai rosszullét is előfordulhat attól függően, hogy mennyire vagyunk érzékenyek, hiszen elvileg egyik napról a másikra kellene átállnunk az aktuális időszámításra.

Hiszen így teljesen felborulhat a napi ritmusunk, ami magával ránthatja az anyagcserénket és a hormontermelésünket is.

Mindez ősszel és tavasszal is megtörténik egyszer, így hát egy évben kétszer is fel kell készülnünk a testi-szellemi összezavarodottságra.

Segíthetjük valamilyen módon a könnyebb átvészelést anélkül, hogy nyugtatót kelljen szednünk, gyógyszeres rásegítést kellene alkalmaznunk?

Miért ilyen zavaró az óraátállítás? 

Miért ilyen zavaró az óraátállítás?

Mindannyiunk szervezetének van valamilyen természetes ritmusa, egy ciklikusság, amit megszoktunk, ami szerint éljük az életünket.

Van, akinek állandóbb, kiszámíthatóbb, míg másoknak, például a foglalkozásukból adódóan változatosabb, például egy három műszakos munkakör miatt.

Azonban ha valami ezt felkavarja, az akár napokig, hetekig tartó átállási időszakot és időzavart eredményezhet, hiszen még ha fejben tudjuk is, hogy most éppen egy órával korábban vagy később van, mint nem sokkal ezelőtt, a testünk akkor sem képes ilyen gyorsan reagálni.

Az őszi óraátállítással ez különösen nehéz lehet, hiszen egy órával korábban köszönt ránk a sötétség, így már olyankor is fáradtnak érezhetjük magunkat, amikor nem sokkal azelőtt még aktívak voltunk.

Ha pedig ez az alvásunkra is kihat, akkor könnyen válhatunk kimerültté, ingerlékennyé.

Egyáltalán mi értelme az óraátállításnak?

Egyáltalán mi értelme az óraátállításnak?

Mindössze kicsit több, mint 100 éve alkalmazzuk ezt a módszert, és bár ma már sokan vitatják a hasznosságát, annak idején volt értelme használni.

Először 1916-ban az Egyesült Államokban vezették be a téli-nyári időszámítást, és nem sokkal később Európában és a világ más országaiban is átvették.

Hivatalosan azért rendelték el, mert így a tavaszi-nyári időszakban tovább lehet világos, és a munkaidőt követően több szabadidős programra marad lehetőség napfénynél – ezzel pedig energiát lehet megspórolni.

Habár a munkavégzési szokások alaposan megváltoztak azóta, a hagyomány még mindig él, annak ellenére is, hogy sokan vitatják a létjogosultságát az emberi szervezetre gyakorolt hatásai miatt.

Emelkedett stressz és alvászavarok

Mint arról már szó volt, az időállítás alaposan felkavarhatja a mindennapjainkat, mivel megzavarja az addig megszokott ritmust, ezzel stresszt váltva ki, ami negatívan hathat az alvásunkra is.

Ha Te is azt érzed magadon ilyenkor, hogy zavart vagy, felborult az időérzéked, és napokon keresztül komoly küzdelmek árán sikerül csak elaludnod, hogy utána morcosan és fáradtan ébredj, akkor bizony Téged is megviselt a dolog.

A szervezetünk a fény csökkenésének hatására melatonint kezd termelni, ami egy pihenést, alvást segítő hormon.

Ha valami felborítja a melatonin-termelésünket, akkor sajnos jöhet a forgolódás, éberen a plafont bámulás, és sok esetben ez egy öngerjesztő folyamat.

Ahogy egyre kevésbé vagyunk kipihentek, úgy leszünk egyre stresszesebbek is, ami csak további álmatlansághoz vezet.

Ráadásul, ha nem vigyázunk, egyéb tényezőkkel is nehezíthetjük a saját dolgunkat.

Külső, magunk okozta hatások

Külső, magunk okozta hatások

Sajnos a technika világa sincs tekintettel ránk, így vannak olyan külső hatások is, melyekkel tovább ronthatjuk, zavarhatjuk melatonin-termelésünket.

Annak érdekében, hogy a szint mielőbb visszaállhasson a normálisra, célszerű

 • lefekvés előtt fél órával már nem használni elektromos eszközeinket (vagy bekapcsolni az éjszakai filtert telefonunkon, táblagépünkön, mivel az általuk kibocsájtott kék fény gátolja az alvásra hangolódást),
 • kialakítani egy rendszert, mindennap ugyanakkor kelni, feküdni,
 • a lehető legjobban elsötétíteni a hálószobát,
 • illetve megpróbálni lehetőség szerint kizárni a zajokat.

Altató, nyugtató helyett van természetes megoldás!

Ha valaki kellőképpen kétségbeesett, egészen biztosan megfordul a fejében, hogy talán célszerű lenne orvoshoz fordulni az alvási problémákkal, mivel a kialvatlanság már rövid távon is járhat következményekkel.

Azonban mielőtt szaladnál az orvoshoz nyugtatókat felíratni magadnak, gondold végig: nem csak időszakos problémáról van szó?

Az efféle készítményeknek számos mellékhatása lehet, emellett inkább pszichológiai és neurológiai zavarok esetén lehet javasolt a szedésük, szigorú felügyelet mellett.

Erősségtől függően ugyanis komoly függőséget képesek okozni, aminek a leküzdés már közel sem olyan egyszerű.

Léteznek ugyan különböző növény-alapú készítmények is, például kivonatok, teák, melyek enyhe alvásrásegítő hatással bírnak, ám sok esetben ez kevésnek bizonyul.

Éppen ezért javasolt sokkal inkább a melatonin szedése, pontosan azé a pihenést, lazítást segítő hormoné, melynek az egyensúlyát igyekszünk visszaállítani!

A melatonin nem altató

A melatonin nem gyógyszer, nem altató

Mivel a melatonin egy, a szervezetünkben természetes módon termelődő hormon, így ebben az esetben inkább rásegítésről van szó, mintsem pótlásról vagy kiváltásról.

Vagyis nem az idegrendszerünket befolyásolja, mint a nyugtatók, hanem a megfelelő ritmusra, pihentető éjszakai alvásra segít visszaállni.

Számos előnye van más készítményekkel szemben:

 • nem halmozódik fel,
 • nem okoz függőséget,
 • nincsenek mellékhatásai,
 • a növényi hatóanyagokkal szemben nem kell több hét, hogy kifejtse a hatását.

Persze erős stresszhatás esetén sajnos kevésnek bizonyulhat, hiszen, ahogy említettük is, nem az idegrendszert befolyásolja, így semmiképpen se várjuk tőle, hogy bármilyen gondunkat egy csapásra megoldja.

És a szedése mellett ugyanúgy ajánlott minimum fél órával lefekvés előtt letenni az elektronikai eszközeinket, ugyanis az információ-befogadás, a vizuális ingerek dopamint szabadítanak fel, ami gátolja a melatonin-termelésünket – és így a szedése sem ér semmit.

Segítsd egészséges alvásodat kíméletesen!

Ha Téged is megvisel az óraátállítás időszaka, és a felborult ritmusod miatt komoly kihívásokat jelent számodra a pihenés, ne ess kétségbe, van segítség!

Kínálatunkból többféle melatonin-készítmény is rendelhető, különböző kiszerelésekben.

Akár tartósan, akár időszakosan borult fel az alvási ciklusod, a melatonin jótékony hatásaira számíthatsz!

Ne hagyd, hogy komolyabbra forduljon a dolog, kezdj el időben tenni a kimerültség ellen!

Melatonin készítményeinket keresd gyógyszertárunkban személyesen, vagy webpatikánkban, házhozszállítással!