Akciók

Akciók

Akciók
EP címke
Avemar Filmtabletta...
 • -25 806 Ft
 • Új
tobbet-kevesebbert
Kiszerelés: 1800x (6x300x)
Regular price
Akciós címke 135 600 Ft
109 794 Ft Ár
Avemar liofilizátum 3
 • -14 418 Ft
 • Új
tobbet-kevesebbert
Kiszerelés: 3x30db
Regular price
Akciós címke 86 688 Ft
72 270 Ft Ár
Mit tehetünk megfázás, influenza esetén?

Mit tehetünk megfázás, influenza esetén?

Ahogy ősszel és kora télen egyre hidegebbé kezdenek válni a napok, úgy érkeznek meg a különböző megfázásos betegségek, nátha, influenza.
Persze az utóbbi pár évben a koronavírus-helyzet is markánsan rányomja a bélyegét az egészségügyi helyzetre, sokan esnek ágynak miatta, azonban ez nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag ez aktív jelenleg.
Ugyanúgy megbetegedhetünk más légúti fertőzésekkel is, melyek ellen megpróbálhatunk védekezni ugyan, ám ha megkaptuk, akkor legfeljebb kiheverni van esélyünk, gyógyszer nemigen létezik rájuk.
És mindannyian tudjuk, mennyire elesetten tudja magát érezni az ember, ha valami hasonló kellemetlen kórság ütközik ki rajta, legszívesebben ki se kelnénk az ágyból.
Ám mi a legjobb, amit tehetünk, ha mégis sikerül összeszedni valamilyen enyhe lefolyású, de annál kellemetlenebb betegséget?
Hadd adjunk hozzá pár hasznos tippet, tanácsot!

A vírusokkal nem sokat lehet kezdeni

A vírusokkal nem sokat lehet kezdeni

A közhiedelemmel ellentétben a megfázást, náthát nem a hideg okozza, hanem az azzal aktivizálódó és elszaporodó vírusok – akárcsak az influenzát.
Ám szemben egy bakteriális fertőzéssel, amivel sok esetben antibiotikummal fel lehet venni a harcot, vírusok ellen nem igazán létezik hasznos és hatékony gyógyszer.
Éppen ezért nem is javasolt, sőt, kifejezetten kerülendő például maradék antibiotikumot elkezdeni beszedni náthára, influenzára, hiszen ezzel csak tovább gyengíted az amúgy is támadás alatt lévő immunrendszeredet!
Ehelyett inkább hagyatkozz a sok-sok pihenésre, nyugalomra, igyekezz melegen tartani magad, esetleg vegyél magadhoz extra adag vitamint, és ami kiemelten fontos: vigyél be rengeteg folyadékot víz és forró teák formájában!
Ennél többet nemigen tehetsz, sajnos kénytelen vagy megvárni, amíg a szervezeted legyőzi a kórokozókat.
Természetesen, ha a helyzet súlyosbodik, haladéktalanul fordulj orvoshoz, ám ha a tüneteid enyhék, ő sem fog tudni semmi többet javasolni.

Orrdugulás – éjjeleink, nappalaink megkeserítője

Orrdugulás – éjjeleink, nappalaink megkeserítője

A bedugult orr egyike azoknak a kellemetlen tüneteknek, melyeket a megfázás, nátha, influenza okozhat – mi több, talán az egyik legnehezebben viselhető azok közül.
Mindamellett, hogy rontja a szag- és ízérzékelésünket, a lélegzést is megnehezíti, aminek következtében akár egy minimális fizikai megterhelés, például egy kis lépcsőzés vagy házimunka is sokkal nehézkesebbé válik.
Ráadásul kénytelenek vagyunk a szánkon át venni a levegőt, ami köztudottan nem olyan egészséges, ugyanis így az nincs kellőképpen megszűrve, megtisztítva.
Az alvást is befolyásolja a bedugult orr, szintén a szájon át történő légzés ilyenkor az egyetlen megoldás, ám ettől torkunk kiszáradhat, sőt, időszakosan kialakulhat vagy felerősödhet a horkolás, ami csak tovább terheli szervezetünket.
Több dolgot is tehetünk az orrdugulás enyhítésére, illetve az ellen, hogy a miatta kialakult egyéb panaszok ne súlyosbodjanak:

 • használhatunk orrspray-t, ami megnyugtatja a felduzzadt nyálkahártyát,
 • vagy inhaláló stiftet, aminek mentolos illata tisztítja az orrot,
 • és a hálószoba levegőjét párásíthatjuk, hogy ne száradjon ki a torkunk.

Kellemes, nyugtató, gyógyhatású teák

Kellemes, nyugtató, gyógyhatású teák

Mint azt már említettük, vírus okozta megbetegedés esetén nem sokat tudunk tenni, csak várni, hogy az immunrendszerünk elvégezze a piszkos munkát.
Amit viszont mindenképpen érdemes, az a közérzetünk javítása, illetve a szervezetünk támogatása akár gyógyhatású készítményekkel, akár más módon.
Ennek az egyik legjobb eszközei a különböző meleg italok, teák fogyasztása, melyek amellett, hogy a hidratálásban is nagy szerepet játszanak, a gyógyulást is elősegítik.

 • Általánosságban a mézes tea nagyon jó a légúti megbetegedésekre: a benne található propolisz fertőtleníti a fájó torkot, enyhíti a köhögést.
 • Mellkastisztító tea: az eukaliptuszlevél kitűnő a megfázás okozta köhögés ellen, a pemetefű és a marti lapulevél pedig a hurutos megbetegedések ellen jó.
 • A lándzsás útifű tea szintén a lerakódott hurut feloldásában tehet nagy szolgálatot.
 • A gyömbértea, echinacea tea (különösen mézzel) szintén nagyon népszerű, kifejezetten ajánlott megfázás esetén.
 • A gránátalma tea rengeteg bioflavonoidot tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert.

Egyvalamire azonban figyeljünk: estefelé fekete teát már ne nagyon fogyasszunk, mivel magas a koffeintartalma, és akadályozhatja a szervezetünk lelassulását, gátolhatja a pihenést!

Ápoljuk a kiszáradt, kisebesedett bőrünket!

Ápoljuk a kiszáradt, kisebesedett bőrünket!

Lázas megbetegedésnél, illetve orrdugulással, orrfolyással járó betegségeknél van még egy fontos szempont: mindenképpen ügyeljünk a kiszáradó bőrünkre!
A láz miatt alapból fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása (akár emlékeztetőt is írhatsz/állíthatsz be magadnak erre), ám amik különösen ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, azok az ajkak.
A kicserepesedett, kiszáradt száj kifejezetten fájdalmas tud lenni, ráadásul a beszédet, evés-ivást is megnehezítheti.
Emellett a sok orrfújástól szintén kiszáradhat, kisebesedhet az orrunk alja, ami ugyancsak kellemetlen, sok fájdalommal járhat.
Mindezek elkerülése érdekében javasolt ajakápoló, „szőlőzsír” használata nem csak az ajkakon, de akár az orr irritált területein is.
És ha már a bőrnél tartunk: a mellkenőcsök a teákhoz hasonlóan rengeteget segíthetnek mind a lerakódott hurutos váladék felszabadításában, mind az orrüreg megtisztításában.
Kellemes, mentolos-eukaliptuszos aromáik hűsítik, nyugtatják a tüdőt és a légutakat, segítenek ellazulni.

Amivel a legtöbbet segíthetünk magunknak, az a sok-sok pihenés

Habár a náthás, influenzás megbetegedések minden évben lecsapnak, sajnos, aki megkapja őket, mint már említettük, csak átvészelni tudja.
Ám a felsorolt készítményekkel, teákkal csökkenthetjük a tüneteket, illetve akár fel is gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot, viszont a pihenést ezek sem váltják ki.
Fontos, hogy ha megbetegszünk, lehetőség szerint ne próbáljuk „lábon kihordani”, ne járjunk társaságba vagy munkába, hanem maradjunk otthon addig, amíg jobban nem leszünk.
Ezzel nem csak a felépülési folyamatot rövidíthetjük le, de másokat is megóvhatunk attól, hogy hasonlóképpen megbetegedjenek.
Lehet, hogy Te legfeljebb fejfájást, orrdugulást, köhögést tapasztalsz, azonban másoknak akár több napig tartó magas lázzal is járhat ugyanaz a betegség, hiszen mindannyiunknak más az immunrendszere.
Ha esetleg felkészületlenül érne egy ilyen kórság, webpatikánkból házhoz is rendelheted a szükséges termékeket, így azzal sem kell kimerítened magad, hogy gyógyszertárba mászkálsz értük.
Nézz hát szét kínálatunkban, és add le rendelésedet mindarra, ami szükséges!