Dermokozmetikumok

Akciók

Akciók
Indul a sportszezon – mire figyeljünk, ha vigyázni szeretnénk az egészségünkre?

Indul a sportszezon – mire figyeljünk, ha vigyázni szeretnénk az egészségünkre?

Nagyon sokunknak nem titkolt vágya egész télen, hogy végre a tavasz érkeztével visszatérjen a jó idő, és ismét ki lehessen menni a szabadba mozogni, sportolni, tevékenykedni.

Mert hát ne tagadjuk, ahhoz nagyon elszántnak kell lenni, hogy akár fagyban, sárban, hóban kimozduljunk huzamosabb időre, ráadásul a dermesztő levegővel több szempontból sem árt fokozottan óvatosnak lenni.

Könnyen betegedhetünk meg akár súlyosan is, ha nem öltözünk fel kellőképpen, viszont a sportoláshoz meg ki szeret vastagon, rétegesen beöltözve lenni?

Hacsak nem kifejezetten valami téli aktivitásról, síelésről vagy hasonlóról van szó, a nagykabát inkább akadály, mint kellemes viselet.

Viszont amint melegebbre fordul az idő, sokan veszik elő hosszú pihenőjéből sporteszközüket, ruháikat, lábbelijüket, és vetik bele magukat a jól eső mozgásba, legyen szó akár kerékpározásról, futásról, kirándulásról vagy kertészkedésről.

Ám nem árt vigyázni, mert a túlzott vehemencia és az oda nem figyelés akár az egészségünk kárára is mehet!

Az ízületek egészsége kulcsfontosságú!

Az ízületek egészsége kulcsfontosságú! 

A mozgáshoz, sportoláshoz nem csak a csontjainkra és az izmainkra van szükség, hanem az ízületeinkre is, melyek legalább olyan fontosak, mint az első kettő.

Aki nem figyel oda az egészségükre és túlzásba viszi a megterhelést, vagy éppen a kora, testi állapota miatt van csökkent ízületi kondícióban, az hamar megtapasztalja, milyen fájdalmakkal jár a porckopás.

Ha a porcállomány megsérül, kiszárad és elkopik, a csontok egymáshoz súrlódhatnak, ami komoly kínokat képes okozni, és akár ízületi protézis is lehet a végkifejlet.

Persze egészséges ember esetén ennek csekély az esélye, mindazonáltal az intenzív használat és a balesetek megtehetik a hatásukat.

Éppen ezért, ha tudod, hogy az ízületeid már esetleg nem a régiek, vagy valamilyen oknál fogva gyengébbek, akkor a tavaszi mozgás előtt nem árt, ha kicsit megtámogatod őket.

Porcerősítő készítmények – hatásaik és a velük kapcsolatos tévhitek

A különböző porcerősítő készítmények (https://prevenciopatika.hu/66-porcerositok) bárki számára elérhetőek, recept nélkül szedhető gyógyhatású készítmények, melyekkel valamelyest visszaállítható, karbantartható a porcállomány.

Glükozamin-alapúak, ami az ízületek egyik legfontosabb alkotóeleme, fenntartja azok rugalmasságát, nem engedi, hogy pusztulásnak induljanak.

Azonban a vérből a szervezetünk elég rossz arányban tudja csak felvenni, ezért legalább 3 hónapos kúrát szükséges tartani a hatás elérése érdekében, súlyos és krónikus esetekben viszont akár 6 hónapig vagy egy évig is szedhető.

Általános tévhit viszont, hogy a glükozamin-készítmények fájdalomcsillapító hatásúak, ugyanis csak arra képesek, hogy ízületi gyulladáskor megkötik a mediátorokat, megállítva ezzel a folyamatot, és ennek köszönhetően szűnik meg a fájdalom.

Az se legyen visszatartó erő, hogy ezek a porcerősítők állati eredetűek, hiszen ma már elérhetőek algából kivont, teljesen vegán táplálékkiegészítők is!

Az ellen se szól semmi, hogy egy egészséges ember ilyen kúrát tartson, de ebben az esetben a megfelelő hidratálással, vízfogyasztással többet lehet elérni.

Fontos a megfelelő folyadékpótlás!

Fontos a megfelelő folyadékpótlás!

Testünk jelentős része víz, így nem lehet eléggé hangsúlyozni a hidratálás fontosságát, főleg, ha sportról, mozgásról van szó!

A fizikai aktivitás izzadással, fokozott párologtatással jár, ugyanis a szervezetünk így képes szabályozni a belső hőmérsékletét.

Aki nem figyel oda saját magára, az könnyedén tapasztalhatja a kiszáradás első jeleit:

fejfájást,

szédülést,

múlni nem akaró szomjúságot,

általános rosszullétet.

Ha idáig eljutsz, akkor már tudhatod, hogy valamit rosszul csináltál, de ne aggódj, nem menthetetlen a helyzet.

Azt semmiképp se javasoljuk, hogy ilyen állapotban gyorsan igyál meg nagy mennyiségű vizet, mert ettől akár sokkos állapotba is kerülhetsz – jobban teszed, ha hűvösebb helyre húzódsz, pihensz, és fokozatosan pótolod a kiesett folyadékmennyiséget.

És amit sokan elfelejtenek, az a megfelelő só- és ásványianyag-utánpótlás!

Szervezetünkben a só felelős a víz megkötéséért, ha tehát lecsökken a szintje, hiába iszunk, testünk nem fog tudni mit kezdeni a vízzel.

Figyeljünk oda izmainkra is!

Figyeljünk oda izmainkra is!

Az izmoknak köszönhetjük, hogy képesek vagyunk mozogni, erőt kifejteni, sportolni, éppen ezért fontos, hogy ezekre is fokozott figyelmet fordítsunk.

A legkevésbé sem javasolt, hogy a téli tespedés után ugyanolyan intenzitással vesd bele magad a testmozgásba, mint ahogy az előző szezon végén abbahagytad, ugyanis annak hamar lehet húzódás, sérülés a vége.

Érdemes egyrészt fokozatosan visszaállni, egyre nagyobb távokat, kihívásokat vállalni, egyre több időt rászánni, hogy az izmaid ismét hozzászokjanak a terheléshez, másrészt fontos a megfelelő bemelegítés is.

Ezen felül a jó minőségű, kiegyensúlyozott táplálkozást se felejtsd el, hiszen ha anélkül fogod munkára izomzatodat, hogy meglenne hozzá a megfelelő fehérje-utánpótlás, valamint a működésükhöz szükséges vitaminok pótlása, akkor az izomtónus csökkenésével, sorvadásával kell számolnod.

A nemkívánatos, vérszívó banda

A nemkívánatos, vérszívó banda

Alapvetően most a szabadban végzett sporttevékenységekkel, mozgással foglalkozunk, hiszen az edzőterem télen is látogatható.

Éppen ezért szót kell ejtenünk a szabadban a véredre pályázó, illetve kellemetlenségeket, csípéseket okozó ízeltlábúakról is.

A jó idő beköszöntével felélednek téli pihenőjükből az olyan, néha veszélyes vészívók, mint a szúnyogok és a kullancsok, melyekkel, a közhiedelemmel ellentétben nem csak az erdőben-mezőkön találkozhatunk, hanem akár a saját kertünkben vagy egy közparkban is.

Ellenük érdemes tehát valamilyen rovarriasztó spray (https://prevenciopatika.hu/40-rovarriasztok) használata, különös tekintettel a fedetlen bőrfelületekre, de ha találunk is magunkban már befúródott kullancsot, vannak az eltávolításukra kitűnő, speciális csomagok (https://prevenciopatika.hu/eloskodok/11525-stop-tick-kullancs-eltavolito-eszkoz-ceumed.html), melyet nem árt akár előre is beszerezni.

Az égő, viszkető szúnyogcsípés enyhítésére is elérhető számos krém, készítmény, melyeket szintén megtalálhatsz kínálatunkban!

Készülj fel a tavaszi sportszezonra velünk!

Már alig vártad, hogy jó idő legyen, és végre kimozdulhass egy kicsit sportolni, mozogni, kertészkedni?

Ez nagyszerű, de ne feledd, hogy mennyire fontos felkészíteni erre a szervezetedet, és nem fejjel rohanni a falnak!

Persze van, amire Neked kell odafigyelned, de ami a gyógykészítményeket, kiegészítőket illeti, azokban számíthatsz ránk!

Válogass bátran kínálatunkból, legye szó akár porcerősítésről, hidratálásról, bőrápolásról vagy rovarok elleni védelemről, itt megtalálod, ami kellhet!

Rendeld akár házhoz, amit lehetséges, vagy gyere el érte patikánkba, és kezdd testben-fejben felkészülten a sportszezont!

Sőt, ha belépsz a Prevenció Prémium Klubba (https://prevenciopatika.hu/premium-klub-fooldal), további kedvezményeket és elsőbbségi kiszállítást is kaphatsz!