Dermokozmetikumok

TOP Termékek

TOP Termékek
Indul az allergiaszezon – hogyan készüljünk fel rá, és mit tehetünk ellene?

Indul az allergiaszezon – hogyan készüljünk fel rá, és mit tehetünk ellene?

Az allergia korunk egyik népbetegségének is mondható, a Föld népességének elképesztő hányadát érinti valamilyen módon.

Valószínűleg mindannyian ismerünk legalább egy olyan személyt, aki valamilyen allergiával kénytelen élni az életét, ha éppen nem mi magunk is szenvedünk tőle.

Átfogó kutatások folynak napjainkban is, melyek igyekeznek kideríteni, mi okozza, hogy ilyen sokan érzékenyek valamire, legyen szó akár pollenről, vegyszerről vagy valamilyen ételről.

Azonban a megoldás még várat magára, mivel az eredmények kétségese, sokszor ellentmondásosak, nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy ez- és ez az oka.

Addig pedig kénytelenek vagyunk megpróbálni együtt élni az allergiás tünetekkel, illetve igyekezni felkészülni az eshetőségekre.

Most, késő tavasszal indul csak be igazán a szezon, mikor a növények sorra kivirágzanak, és elkezdik pollenjeikkel elárasztani a levegőt, ezzel sokak életét keserítve meg.

De van különbség allergia és allergia között?

Tehetünk valamit a panaszok enyhítése érdekében, és felkészülhetünk valahogy a terhelésre?

Az allergia fogalma

Magát a fogalmat, még ha triviálisnak tűnik is, azért nem árt összefoglalni a tisztánlátás érdekében.

Az allergia egy túlzott immunreakció valamely, egyébként ártalmatlan külső behatásra, ami átlagos esetben semmiféle kellemetlenséget nem okozna.

Ám a szervezet ez esetben úgy válaszol az idegen dologra, mintha az veszélyes lenne, és olyan folyamatokat indít el, melyek akár kifejezetten károsak is lehetnek saját magunkra.

Persze az allergiának is vannak fokozatai, ugyanis ezek az indokolatlan válaszok a puszta kellemetlenségektől az anafilaxiás sokkig terjedhetnek, de azért az életveszélyesen súlyos esetek nem annyira gyakoriak.

Ettől függetlenül a kialakuló keresztallergiák miatt nem árt odafigyelni, illetve az is megeshet, hogy az allergiás megbetegedés az idő előrehaladtával súlyosbodik, újabb és újabb dolgok váltanak ki heves reakciót.

Miket nevezünk allergéneknek?

Miket nevezünk allergéneknek?

Allergénnek hívunk minden olyan anyagot, ami potenciálisan allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyekből.

Ha össze szeretnénk állítani egy komplett listát minden létező allergénről, akkor alaposan fel kell kötnünk a gatyát, hiszen se szeri, se száma azoknak az anyagoknak, összetevőknek, melyek felkerülhetnének rá.

Mi több, bizonyos ritka, extrém allergiák miatt olyan dolgok is szerepelhetnének rajta, mint a víz, a meleg, a hideg vagy a napsütés.

Általánosságban azonban többnyire olyasmiket szokás feltűntetni, melyekkel a mindennapi életben is gyakran találkozhatunk, úgy, mint

csonthéjasok, magvak (dió, kesudió, mogyoró, napraforgó, stb.),

gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök,

tej, tejtermékek,

tojás,

rákfélék,

állati szőr, toll,

növényi pollenek, gomba spórák,

házi por (a poratka miatt),

adalékanyagok, fűszerek,

gyógyszerek, hatóanyagok,

vegyszerek, tisztítószerek,

állati mérgek, rovarcsípések.

Sajnos bármennyire vagyunk is körültekintőek, némelyiket képtelenség teljesen kizárni, mivel olyan apró, mikroszkopikus méretű, hogy hacsak nem szeretnénk gázálarcban élni az év bizonyos hányadában, akkor legfeljebb a tüneteket tudjuk enyhíteni.

Milyen tüneteket okoznak az allergiák?

Milyen tüneteket okoznak az allergiák?

Mindenképpen két csoportra kell osztanunk a különböző, allergia okozta tüneteket: lokálisra és belsőre.

Lokális allergiás tünetek azoknál az allergéneknél jelentkezhetnek, melyekkel a testünk külsején, vagy a felső légutakban találkozunk, például a por, pollenek, spórák.

Ilyen lokális tünet lehet

az ekcéma, urtikária, bőrpír, hólyagok,

szemviszketés, irritáció, könnyezés,

köhögés, tüsszögés, orrdugulás, vizes orrfolyás.

Ha csak szezonális allergiáról van szó, akkor a jelenségek rendszerint elmúlnak, amint az irritáló allergén eltűnik, tartós fennállás esetén azonban érdemes a forrást a közvetlen életterünkben keresni.

Belső panaszok jelentkezhetnek ételektől, gyógyszerektől, melyek a szervezetbe kerülve fejtik ki hatásukat, és ott okoznak heves immunreakciót.

Ilyen belsőleges tünet lehet

hasfájás,

hányás,

hasmenés,

görcsök,

egyéb szervi bajok.

És szintén az elfogyasztott, valamint például a csípés révén bőrünk alá jutott allergének kapcsán szokott jelentkezni a rettegett anafilaxia is.

Az anafilaxiáról

Az anafilaxiáról

Az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk egy olyan heves allergiás reakció, ami az egész testben jelentkezhet több tünet formájában is, és rendszerint azonnal, vagy perceken belül elindul.

Akár életveszélyes is lehet, éppen ezért nagyon fontos, hogy akinek súlyos az allergiája valamire, az legyen felkészülve mindenre – például epinefrin vagy adrenalin injekcióval.

A heves tünetek igen ijesztőek lehetnek, de pont ennek köszönhetően elég jól felismerhetőek:

a bőrön csalánkiütések, viszketés jelentkezhet, égő érzés, bőr alatti duzzanat (angio-ödéma) a szemek környékén és a végtagokon;

a légzőszervek is hevesen reagálhatnak, például nehézlégzés, zihálás, fulladásérzés, sípolás, sőt, akár a légutak teljes elzáródása;

a keringési rendszerben is megjelenhetnek tünetek: érösszehúzódás, lelassuló vagy éppen felgyorsuló szívverés, vérnyomás-ingadozás, és sajnos szívkoszorúérgörcs, szívelégtelenség is felléphet;

plusz emésztőrendszeri reakciók sem ritkák, mint gyomorgörcs, alhasi fájdalom, hányás, heves hasmenés.

Ha valakin ilyesmit tapasztalunk, akkor fontos a lehetőségekhez mérten a nyugalom megőrzése, illetve az anafilaxiát tapasztaló személy mielőbbi orvoshoz juttatása.

Mit tehetünk az allergiás tünetek ellen?

Mit tehetünk az allergiás tünetek ellen?

Sajnos, ahogy korábban írtuk, az allergia részben még feltérképezésre váró betegség-csoport, így kifejezetten gyógymód sincs rá, viszont valamennyit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében, főleg a pollen-allergiák esetén.

Léteznek kifejezetten allergia elleni készítmények, melyek a panaszokat hivatottak mérsékelni, valamint gyógyteák, szintén ezzel a céllal.

Hasznosak az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek is, ám végleges gyógyulást ezek sem kínálnak.

Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy igyekezzünk kerülni az allergéneket; például abban az időszakban, amikor magas az adott pollen koncentrációja, tartózkodjunk kevesebbet szabad levegőn – ebben az online pollentérképek, pollenjelentések sokat segíthetnek.

Ételallergia esetén, mivel ezt már törvény írja elő, tájékozódjunk az étlapról a lehetséges allergéneket illetően, vagy kérdezzünk rá az étterem személyzeténél, illetve figyeljük a boltban a termékek csomagolásait.

Sajnos azonban mindez nem változtat azon a tényen, hogy az allergiával élés bizonyos fokú odafigyelést és életmód-tudatosságot igényel.

Szerezd be az allergiádhoz való segítséget webpatikánkból!

Szeretnél enyhíteni a szezonális allergiás tüneteiden, vagy egy hozzátartozódnak van szüksége ilyen segítségre?

Gyógyszertárunk kínálatában számos megoldást találhatsz az allergiás panaszokra, melyek egy részét akár házhoz is rendelheted országos kiszállításunknak köszönhetően!

Érdemes átnézned webpatikánk kínálatát, hiszen mindig találhatsz éppen Neked való kedvezményeket!

További akciókra és elsőbbségi kiszállításra vágysz?

Akkor lépj be a Prevenció Prémium Klubba, és élvezd a csekély havidíjért járó további előnyöket!