Dermokozmetikumok

TOP Termékek

TOP Termékek
Sebkezelés – hogyan járjunk el helyesen?

Sebkezelés – hogyan járjunk el helyesen?

A különböző sebek kezelése igen fontos lehet az egészségünk érdekében, talán nem is gondolnád, mennyire.

Mert lehet, hogy ami csak egy ártatlan kis bibinek tűnik, amögött a háttérben súlyos gondok lapulnak, és ha nem vesszük észre időben a jeleket, annak az alany hátralévő életére kiható következményei lehetnek.

Természetesen nem megrémíteni szeretnénk, és nem szükséges a gyerek minden egyes horzsolásával rögtön a kórházba szaladni, de a sebek nem csak fizikai behatástól, sütéstől, vágástól, súrlódástól keletkezhetnek.

És a helyes kezelésük is nagyon fontos, valamint adott esetben a szakszerű segítség kérése.

Érdekel, hogy milyen fajtái vannak a különböző sebeknek, hogyan alakulhatnak ki és mi a teendő, ha ilyesmit tapasztalsz akár magadon, akár máson?

Ha igen, akkor tarts velünk, olvass tovább, és tudj meg többet a sebkezelésről!

Fontos különbség van seb és seb között

Fontos különbség van seb és seb között 

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy most milyen sebeket is fogunk tárgyalni, ugyanis van különbség a betegség, fizikai állapot miatt kialakuló sebek és a sérülések között.

Amíg utóbbit valamilyen hirtelen, a bőr felszínét átszakító fizikai behatás okozza, addig utóbbi belülről indul, és minimális külső hatás is elegendő ahhoz, hogy kialakuljon, ha nem magától történik meg.

Természetesen mindenféle sebet el kell látni, hiszen ilyenkor az érintett részen rés keletkezik legfőbb védőpajzsunkon, a bőrünkön, amin keresztül szennyeződések, kórokozók juthatnak be és okozhatnak további galibát.

Még röviden a sérülésekről: a nem túl mély, felületi sebeket, például karcolásokat, kisebb vágásokat, horzsolásokat bővel elég helyileg fertőtleníteni, és legfeljebb addig letakarni, amíg a véralvadás végbe nem megy – hacsak nem valami nagyon koszos, rozsdás tárgy okozta a sérülést, akkor magától rendbe jön.

Nagyobb vágásokat, szúrt sebeket már mindenképpen érdemes orvosnak megmutatni, hiszen lehetséges, hogy varrni kell, és a kórházi sebtisztítás sem kizárt, valamint a tetanusz-emlékeztető oltás.

Mi a helyzet a betegségekkel kapcsolatos sebekkel?

Sok esetben a sebek eredete a testen belül keresendő, és a külső hatás csak indikátorként funkcionál, mondhatni, bevégzi, amit a szervezet már megkezdett.

A három leggyakoribb ilyen, belső eredetű seb

a cukorbeteg láb-szindróma,

a lábszárfekély,

és a felfekvés.

Mindhárom esetben nagyon körültekintőnek kell lenni, és megfelelően kell a sebeket kezelni, mert a következmények maradandóak, sőt, végzetesek is lehetnek!

Egy szokványos sérülés legkésőbb 6-8 héten belül meggyógyul, azonban ha a fent említett bajokból eredeztethető a seb, akkor a lefolyás ennél sokkal hosszabb, krónikus sebek alakulhatnak ki.

Ezek folyamatos ellátásra, ellenőrzésre szorulnak, éppen ezért nem árt többet tudni róluk, és javasolt minden esetben, legalább az elején szakorvosi segítséget kérni.

Az elhanyagolt, nem megfelelően kezelt seb sok-sok szenvedést vagy még rosszabbat okozhat.

A cukorbeteg-láb szindróma

A cukorbeteg-láb szindróma

A cukorbetegség vagy diabétesz egy meglehetősen gyakori betegség, melynek több típusa is van, ám az eredmény mindig ugyanaz: a szervezet inzulintermelése felborul, és a szükséges kezelés, támogatás nélkül súlyos rosszullét, halál is bekövetkezhet a vércukorszint-ingadozás miatt.

A cukorbeteg láb-szindróma a betegség késői szövődménye, és Magyarországon az amputációk jelentős része ennek köszönhető, hiszen sokan nem veszik komolyan, illetve nem fordulnak időben orvoshoz.

Az oka a lábban találhatóidegek károsodása, mivel elvész a kommunikáció a sejtekkel, amik így alultáplálttá, gyengévé, sérülékennyé válnak – ez a szindróma első jele.

Minden esetben valamilyen sérüléssel kezdődik a dolog, például bőr- vagy körömsérüléssel, de néha egy szorosabbra fűzött cipő általi kidörzsölés is elegendő a folyamat megindulásához.

Elfertőződés esetén még gyorsabb a károsodás, ezért ha azt tapasztaljuk, hogy a seb nem akar gyógyulásnak indulni, feltétlenül vegyük fel a kapcsolatot az orvossal!

A lábszárfekély

Szintén meglehetősen gyakori sebforrás, első sorban az idősek és keringési zavarral élők körében, és a lábban található vénák tágulata, gyengülése, vagy a szívgyengeség okozza.

A vérkeringés zavartalan működése érdekében a vénák billentyűkkel vannak ellátva, amik megakadályozzák a használt vér visszafolyását, pangását.

Ha ezek a billentyűk nem működnek megfelelően, vagy visszértágulat miatt nem tudják ellátni a funkciójukat, akkor az elhasznált vér megrekedhet a vénákban, és ott akár meg is alvadhat, vérrögöt hozva ezzel létre – ezt nevezik mélyvénás trombózisnak, ami igen veszélyes.

De a pangó vér is kockázatos, mivel megnövekszik a nyomás, savó lép ki a szövetekbe, ez pedig duzzanatot, ödémát okoz.

Ha ez az állapot tartósan fennáll, az szöveti elhalást okoz, gyulladás alakul ki, ami elszíneződéssel, sérülékenységgel jár, és ha megnyílik, azt nevezzük fekélynek.

Az egész okozója lehet életmódból adódó (ülő munka, rossz étrend, dohányzás), de sajnos örökletesen is kialakulhat.

A felfekvés

A felfekvés

A felfekvés, mint olyan, nem közvetlenül egy bizonyos betegségből alakul ki, hanem szövődményként jelentkezhet olyan esetekben, mikor a beteg tartósan mozgásképtelen, fekvő vagy ülő helyzetben kénytelen hosszú időt tölteni.

Nyomási fekélynek is nevezik, ugyanis olyan helyeken jelentkezik, amit folyamatosan nyom a fekhely, ülőhely.

Ezeken a pontokon nincs vagy vékony a zsírszövet és/vagy az izomréteg, a csont pedig közvetlenül a bőrrel érintkezik, például a sarkaknál, könyöknél, keresztcsontnál, lapockánál.

A nyomás következtében gyengül a vérkeringés, ami szövetelhaláshoz, sebesedéshez vezet a dörzsölés és a nyíró erők együttes hatására.

Súlyosságától függően 4 stádiuma van, és ha nincs időben észlelve és kezelve, annak végzetes következményei lehetnek.

Melyik sebtípus milyen kezelést igényel?

Melyik sebtípus milyen kezelést igényel?

Általánosságban elmondható, hogy ahol seb alakult ki, ott fokozottan kell figyelni az elfertőződés veszélyére, hiszen a nyíláson át számos kórokozó bejuthat.

Mindenek előtt szükséges a fertőtlenítés akár jódtinktúra, például Betadine segítségével, de vannak kifejezetten hatásos sebkezelő krémek, gélek, spray-k is.

Fontos továbbá a seb befedése, hogy tiszta maradjon, ehhez használhatunk kötszereket, gyógyszeres sebfedőket.

Fertőzés, gyulladás esetén antibiotikum-kúra is szükséges lehet, ezt a szakorvos fogja tudni megítélni.

Továbbá a fájdalomcsillapítók is nagy szerepet játszhatnak a beteg állapotának és közérzetének javításában.

És amit sokan elfelejtenek: a sebgyógyuláshoz a szervezetünk támogatása is fontos, ezért célszerű egyrészt fehérjében dús étrendre térni időlegesen, másrészt fokozni a cink- és ezüstbevitelt, ami nagyban segíti a szövetek regenerálódását.

Mindezeken túl a polarizált fény-terápiával is komolyan elő lehet segíteni a gyógyulást.

Megelőzhető valahogy ezeknek a sebeknek a kialakulása?

Mivel mindhárom eset különböző okokból alakul ki, így a megelőzésükért is mást és mást kell tennünk.

A cukorbeteg láb-szindróma esetén az odafigyelés a legfőbb fegyverünk – ne hagyjuk, hogy a diabétesz súlyosbodjon, ügyeljünk a rendszeres mérésre, és akár idegvédő-készítményeket is fogyaszthatunk.

A lábszárfekély, mivel keringési zavarból ered, megelőzhető egyrészt érfalerősítő készítményekkel, másrészt életmódváltással, gyakoribb mozgással, harmadrészt pedig a keringést kell javítani, a nyomást enyhíteni – ehhez a kompressziós harisnya és a rugalmas pólya nagy segítség.

A felfekvés elkerülése érdekében az ágyhoz vagy székhez kötött, mozgásképtelen beteget gyakran kell átmozgatni, hogy vérhez jussanak az érintett területek, valamint vannak kifejezetten terheléseloszlató matracok, fekvőbetétek, melyek nem akadályozzák a vérkeringést.

Rendeld meg tőlünk a sebkezelés eszközeit!

Valamilyen betegségből, fizikai állapotodból kifolyólag krónikus sebed alakult ki, és szakszerűen szeretnéd kezelni?

Esetleg egy hozzátartozód van ilyen helyzetben, és szükséged lenne megfelelő sebkezelő szerekre, kötszerre, speciális sebtapaszra?

Webpatikánk kínálatában minden szükséges eszközt megtalálsz, és ezek egy részét akár házhoz is rendelheted országos kiszállításunknak köszönhetően!

Termékeink között mindig érdemes figyelned az aktuális akciókat, hiszen így alacsonyabb áron juthatsz hozzá ahhoz, amit keresel.

Mi több, ha még további kedvezményekre és elsőbbségi kiszállításra vágysz, lépj be egy szerény havidíjért a Prevenció Prémium Klubba, és mindezekhez hozzájuthatsz, sok más egyéb mellett!