Dermokozmetikumok

TOP Termékek

TOP Termékek
Majomhimlő – mi is ez, és hogyan védekezzünk ellene?

Majomhimlő – mi is ez, és hogyan védekezzünk ellene?

Úgy tűnik, a különböző járványok, tömeges megbetegedések időszakát éljük, hiszen alig lábaltunk ki nagyjából az egyikből, és úgy tűnik, már jön is a következő.

Igen, most a majomhimlőről beszélünk, ami a koronavírus után ismét izgalomba hozza az embereket, felkorbácsolja a kedélyeket.

Sajnos sok fals információt is lehet minderről olvasni, illetve még közel sem terjedt el annyira, mint a covid, így kevésbé is ismerjük, nincs annyi értesülésünk róla.

Viszont már Magyarországon is igazoltan diagnosztizáltak esetet, úgyhogy az előzményekre, a 2019-2021-es évekre alapozva nem árt, ha a lehető legtöbb hasznos tudást és tanácsot összegyűjtünk.

Mi is voltaképpen a majomhimlő, honnan ered és milyen tüneteket okoz?

Felkészíthetjük valahogy a szervezetünket ellene?

E betegség esetén is vannak olyan óvintézkedések, melyekkel jobbak az esélyeink az elkerülésre?

Ha mindez Téged is érdekel, akkor tarts velünk, és igyekszünk alaposan, de érthetően elmondani mindent!

A majomhimlőről, himlőfajtákról

A majomhimlő, melyet angol neve (monkeypox) után MPX-ként is neveznek, egy állatról emberre terjedő (zoonózis) vírusos betegség.

Maga a vírus a Poxviridae víruscsalád orthopoxvírus nemzetségébe tartozó, duplaszálú DNS-t tartalmazó kórokozó, mely így távoli rokonságban áll a rettegett fekete himlővel, és ahhoz valamelyest hasonló tüneteket okoz.

Emberi megbetegedést először a Kongói Demokratikus Köztársaságban dokumentáltak 1970-ben, de magát a betegséget már 1958-ban azonosították.

Neve csalóka lehet, hiszen csekély a valószínűsége, hogy bárki is majomtól kapta volna el, sokkal inkább rágcsálók felelősek a fertőzés terjesztéséért.

Az elnevezés onnan ered, hogy felfedezésekor a kutatók a vírust makákókból szekvenálták.

Van valami köze a többi himlőfajtához, például a bárányhimlőhöz, lepkehimlőhöz, rózsahimlőhöz?

Nem sok, itt csupán névhasonlóságról van szó, illetve arról, hogy mindegyik lázzal és bőrtünetekkel járó, cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedés.

Hogyan fertőz a majomhimlő és mennyi a lappangási ideje?

Hogyan fertőz a majomhimlő és mennyi a lappangási ideje?

A majomhimlő, akárcsak a többi vírusos megbetegedés, emberről emberre is terjed, nem csak állatról (bár közel sem olyan könnyen, mint például a koronavírus).

Alapvetően a cseppfertőzés a vírus terjedési formája, vagyis átadható bármilyen váladékkal, nyállal, köpettel.

Szoros érintkezés esetén, kicsi, zárt légtérben is, például tömegközlekedésen, zsúfolt rendezvényen, összejövetelen, stb.

A kezdeti információ-morzsákkal ellentétben ez nem egy „meleg betegség”, tehát nem kizárólag homoszexuális együttlét útján terjed, éppúgy elkaphatod valakitől, aki fertőzött, és rád köhög a tömött buszon.

Sajnos meglehetősen hosszú, 5-21 napos is lehet a lappangási idő, és a fertőzőképesség már ezen időszak alatt is fennáll.

Ráadásul mindaddig jelen van a fertőzésveszély, amíg az utolsó tünetek is el nem múlnak.

Mik a majomhimlő jellemző tünetei?

Mik a majomhimlő jellemző tünetei?

A lappangási időben éppen az az igazán sunyi, hogy konkrét fizikai és élettani tünetek ilyenkor még nem észlelhetőek, viszont a betegség már átadható.

Elsőként viszont általában láz, izomfájdalom, fáradtság jelentkezik, ami talán még mindig nem gyanús, hiszen a legtöbb gyors és enyhe lefolyású vírusos megbetegedés is így kezdődik.

Ezeken felül tapasztalhatunk még fej- és hátfájást, valamint jól kitapintható, megduzzadt nyirokcsomókat.

Azonban a magas láz elmúltával feltűnő kiütések kezdhetnek el kialakulni először az arcon, majd pedig átterjedhet az egész testre – akárcsak egy bárányhimlős megbetegedésnél.

Ezek a kiütések nagyon erősen viszkethetnek, de akár még fájhatnak is, genny gyűlhet bennük, majd idővel varasodnak, leszáradnak és maguktól leesnek.

A legtöbb ember 3-4 hét alatt felgyógyul minden különösebb komplikáció nélkül, ám a fertőzőképesség az elszáradt kiütések leeséséig fennáll, úgyhogy ezen idő alatt a beteget elzárva kell tartani!

Mennyire veszélyes a majomhimlő és hogyan kezelhető?

Mennyire veszélyes a majomhimlő és hogyan kezelhető?

Alapvetően a majomhimlő, mint azt már említettük, közel sem fertőz olyan könnyen, mint az elmúlt időben mindannyiunk életét meghatározó koronavírus.

És az is viszonylag jó hír, hogy egy amúgy egészséges ember 3-4 hét alatt kigyógyul belőle, sőt, hosszan tartó utóhatásokat sem jegyeztek még fel.

Vannak viszont, akikre nagyobb veszélyt jelent, mégpedig a kisgyerekek, idősek, illetve akiknek le van gyengülve az immunrendszere.

Az ő esetükben lehetnek komplikációk, de Európában majomhimlő okozta halálesetről mindezidáig nem tudunk.

Jelenleg Spanyolországban és Portugáliában van a legtöbb regisztrált eset, más európai országokból csak egy-egy beteget jelentettek, tehát az újabb pandémiától még messze vagyunk.

További örömhír a betegséggel kapcsolatban, hogy azok, akik kaptak himlő elleni védőoltást, vagyis az 1979 előtt születettek 85%-ban védve vannak, ugyanis a vakcina ez ellen a betegség ellen is meglepően hatásos.

Kifejezett kezelés nincs majomhimlő ellen, legfeljebb a tüneteket enyhíthetjük fájdalom- és lázcsillapítóval, bőrnyugtató készítményekkel.

Védekezhetünk valahogy a betegség ellen?

Védekezhetünk valahogy a betegség ellen?

Összességében azt mondhatjuk, hogy az immunrendszerünk erősítésével tehetünk a legtöbbet az ellen, hogy akár a majomhimlő, akár bármilyen más betegség ledöntsön minket.

Ennek a legjobb módja

a kiegyensúlyozott, változatos étrend,

a rendszeres sport, mozgás,

az általánosságban vett egészséges életmód.

Ezen felül, ha további segítséget szeretnénk nyújtani önmagunknak a dologban, akkor érdemes vitaminokat (C és D), multivitamin-készítményeket szedni, vagy kifejezetten immunerősítőket, ha szükséges.

Továbbá a szelén és a cink is nagyban hozzájárul az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

Megelőzésként pedig ugyanúgy, ahogy a koronavírus-járvány alatt is tettük, érdemes kerülni a zsúfolt tömegrendezvényeket, nagyobb tömegeket, rendszeresen kezet mosni és fertőtleníteni, főleg tömegközlekedés után.

Mivel azonban még nem vagyunk túl teljesen a covidon sem, így ezek az óvintézkedések, mondhatni, eleve javasoltak.

Erősítsd meg szervezetedet, immunrendszeredet velünk!

Úgy érzed, nem csak a majomhimlő miatt, hanem úgy egyébként is jó lenne egy kis támogatást adni a szervezetednek, nehogy lebetegedj?

Kitűnő hozzáállás, hiszen a saját védekezőképességedet semmilyen gyógyszer vagy készítmény nem pótolhatja!

Ehhez pedig szinte minden segítséget megkaphatsz gyógyszertárunk, illetve webpatikánk kínálatából!

Nézz körbe széles választékunkban, és élj a folyamatosan frissülő akciók adta lehetőségekkel is!

Amit csak a szabályozás megenged, azt házhoz is rendelhetsz, így bárhol hozzájuthatsz az általunk forgalmazott készítményekhez!

Még több kedvezményre és elsőbbségi kiszállításra vágysz?

Akkor lépj be a Prevenció Prémium Klubba, és egy csekély havidíjért élvezd ki minden kiváltságát!