Prevenció Patika Prémium Klub
Úti patika – mit vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Úti patika – mit vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Tagadhatatlanul ránk köszöntött a sokak által várt nyár, ami csak egyet jelenthet: itt az ideje a nyaralásnak!

Az elmúlt évek járványos időszaka alatt sokan kényszerültek akár többször is halasztani az utazást, így nem csoda, ha most az első lehetőséget megragadják, hogy elmehessenek kikapcsolódni – talán éppen Te is így vagy vele.

A feltöltődés, a mindennapi mókuskerékből való kiszakadás elemi feltétele annak, hogy ne égjünk ki, és ennek az egyik legjobb módja, ha mindent hátrahagyva elutazunk egy forró, napsütötte helyre, ahol kikapcsolódhatunk, pancsolhatunk egy tóban vagy tengerben, jókat ehetünk, és csodálatos városokban sétálgathatunk.

Annyira jó nyaralni menni, nem igaz?

De mielőtt elhamarkodottan csomagolnál be az útra, egyvalamire hadd hívjuk fel a figyelmedet: nem csak az élményekre érdemes felkészülni, hanem a kellemetlenségekre is!

És nem az örömödet szeretnénk elrontani, sőt, inkább abban szeretnénk tanácsot adni, hogyan ne változzon rossz emlékké a régen várt kiruccanás!

Egy nyaralás kockázatokat is tartogat magában

Ha utazni, nyaralni készülsz akár egyedül, akár barátokkal, a pároddal vagy a családdal, az izgalom mellett a felelősségtudat is jó, ha munkálkodik benned, hiszen talán bele se gondolsz, hány ponton csúszat félre a terv.

És pontosan ezért jó minden eshetőségre alaposan felkészülni!

Ugyanis ha úgy ér valamilyen nem várt kellemetlenség, hogy nem tudsz semmit se tenni ellene, az amellett, hogy sokba is kerülhet, a nyaralást is lerövidítheti, elronthatja.

Gondolunk itt arra, hogy

az erős napsugárzás miatt súlyosan leéghetsz,

az út során történhetnek kisebb-nagyobb balesetek,

akár az ételtől, akár a helyi viszonyok miatt elkaphatsz betegségeket,

megcsíphet valamilyen rovar, vérszívó,

illetve rád törhet olyan allergia, amiről korábban nem is tudtál!

És nem azért mondjuk el mindezt, hogy túlzásba vidd az aggodalmat, és inkább lemondd a nyaralást, ilyesmi eszünkben sincs!

Azonban inkább legyen nálad valami ezek gyors ellátására, és ne kelljen használnod, minthogy tényleg szükség lenne rájuk, de nincs kéznél a megoldás.

Az a fránya napégés…

Az a fránya napégés…

Azt mindenki tudja, hogy a napsugárzással vigyázni kell, sőt, egyre jobban, hiszen a klímaváltozás miatt folyamatosan erősödik az UV-terhelés, és annál hamarabb keletkezik napégés azok bőrén, akik nem védekeznek.

És itt konkrétan elsőfokú égésről beszélünk, ami igen fájdalmas, és károkat is okozhat a bőrben.

Ha kicsit bővebben is olvasnál a napégés folyamatáról, miértjéről, ebben a korábbi cikkünkben találod meg!

A lényeg, hogy a napfénnyel érkező ultraibolya sugarak, amellett, hogy a melanin-pigemntek termeléséért, vagyis a barnulásért is felelősek, roncsolnak is, tehát célszerű ellenük tenni.

Ezt különböző napvédő krémek alkalmazásával tehetjük meg, melyek a megfelelő faktorszámmal rendelkeznek a bőrünk érzékenységével arányosan.

Ha mégis megtörténik a napégés, akkor nagyon fontos a bőr megfelelő hűsítése, hidratálása.

Érdemes alaposan felkészülni a fényvédelemre, ha nem szeretnéd, hogy akár a Te, akár egy szeretted nyaralásának hátralévő része fájdalommal teljen.

Emellett célszerű megfelelő napszemüveget is hordani a szemeid védelme érdekében.

Készülj fel az emésztőrendszeri panaszokra is!

Készülj fel az emésztőrendszeri panaszokra is!

Mindenképpen érdemes szót ejteni a külső védelem mellett a belsőről is, hiszen fotoszintézis híján „kénytelenek vagyunk” enni – és ha már nyaralunk, akkor minél finomabbakat!

Csakhogy a házi koszttal ellentétben a büfékben, éttermekben vásárolt étel összetevőit, azok forrását nem ismerjük, és előfordulhat, hogy az elkészítési mód sem felel meg a szokásainknak.

Ráadásul egy idegen ország gasztronómiája is alaposan felboríthatja az emésztésünket, nem csak az, ha a koszt túl zsíros, olajos.

Így sokszor megesik, hogy az érzékenyebb gyomrúaknál gyomorrontás jelentkezik, ami hányással, hasmenéssel, émelygéssel jár – ezek ellen érdemes széntablettát, hasfogót csomagolni, vagy akár még probiotikummal is készülhetünk!

Továbbá érdemes lehet még görcsoldót, fájdalomcsillapítót is vihetünk, ha tényleg minden lehetséges panaszra fel szeretnénk készülni.

Allergiák, kellemetlen csípések

Allergiák, kellemetlen csípések

Az allergiáknak van egy olyan alattomos tulajdonsága, hogy rejtve maradhatnak, amíg nem találkozol magával az allergénnel.

Megeshet, hogy a saját életteredben, környezetedben nincs is semmi, ami kiváltaná belőled a reakciót, viszont egy idegen országban minden további nélkül belefuthatsz, és hirtelen tüsszögni, köhögni kezdesz, kiütéseid lesznek, vagy akár súlyosabb tüneteket is produkálhatsz.

Ugyan készülhetsz valamennyire erre az esetre is, de ilyenkor inkább egy orvos felkeresését javasolnánk, az ilyesmit jobb nem félvállról venni.

Rovarcsípések esetén is hasonló a helyzet: habár hazánkban ritkák a kifejezetten veszélyes, mérges vagy betegséget terjesztő élőlények, egy egzotikus tájon más lehet a helyzet.

Eltehetsz ugyan csípést enyhítő krémet például, de ha olyan a helyzet, akkor itt is inkább orvosi segítséget javaslunk.

Balesetek, sérülések

Balesetek, sérülések

Mindenképpen érdemes az úti patikába pakolni még olyasmit is, ami kisebb sebek, sérülések ellátásához kell, például ragtapaszt, fertőtlenítő tinktúrát, de akár még gézt is.

Tény, hogy ezek bárhol megkaphatóak egy gyógyszertárban, de azért azt vedd számításba, hogy

el kellene valahogy magyaráznod, mit is keresel,

illetve amikor gyorsan szükség van rá, akkor ne kelljen érte pluszban szaladgálni.

Persze vannak olyan sebesülések, melyek már feltétlenül szakorvosi ellátást igényelnek, ilyen esetben ne hezitálj segítségért folyamodni, mert rossz vége lehet.

Ha pedig az ellátási költségek miatt aggódsz, akkor köss a nyaralás előtt utasbiztosítást, ne bízd a dolgot a vakszerencsére.

Nézz utána a lehetséges betegségeknek, és tégy ellenük!

Ha távoli, egzotikus utazás van tervben, egyvalamit tarts észben: ott olyan betegségek fordulhatnak elő, ami idehaza egyáltalán nem jellemző, és nem biztos, hogy védve vagy ellenük!

Éppen ezért vagy nézz utána magad, vagy konzultálj időben a háziorvosoddal, és ha olyan országba mész, ahová javasolt, vagy kifejezetten kötelező bizonyos védőoltások megléte, akkor ezeket adasd be mielőbb!

Egy oltásnak is időbe telik, míg kifejti a hatását, így célszerű akár hetekkel korábban gondoskodnod a dologról – valószínűleg Te sem szeretnél maláriát, sárgalázat, májgyulladást vagy hasonlót kapni, ha kikapcsolódni mész.

Természetesen a Balaton partjára nem kell ilyesmi, de ha Afrikába, Dél-Amerikába vagy Ázsiába készülsz, akkor mindenképpen érdemes lépéseket tenni az ügyben.

Amit csak lehetséges, tőlünk beszerezhetsz!

Mi azt szeretnénk, hogy a régen várt nyaralásod felhőtlenül és problémáktól mentesen teljen, éppen ezért javasoljuk az úti patika összeállítását!

Jobb félni, mint megijedni – tartja a mondás, és mi is erre biztatunk: minél felkészültebben indulsz el, annál kevésbé valószínű, hogy kellemetlen meglepetés ér.

Legyen szó akár kisebb sebek vagy napégés ellátásáról, emésztőrendszeri panaszokról vagy fejfájásról, webpatikánk kínálatában bőségesen találsz megoldást mindenre!

Rendelésedet átveheted akár személyesen a gyógyszertárunkban, vagy házhoz is szállíttathatod országszerte, és így sehol nem maradsz le a remek akciókról!

Még több kedvezményre, exkluzív ajánlatokra és elsőbbségi kiszállításra vágysz?

Akkor csatlakozz a Prevenció Prémium Klubhoz, és egy csekély havidíjért mindez a Tiéd lehet!