Prevenció Patika Prémium Klub

TOP Termékek

TOP Termékek
Olivenöl kézkrém
  • -240 Ft
  • Új
holgyeknek
Kiszerelés: 100ml
Regular price
Akciós címke 1 599 Ft
1 359 Ft Ár
Hogyan vészeljük át a forró nyári éjszakákat?

Hogyan vészeljük át a forró nyári éjszakákat?

A nyári időszak több szempontból is megterhelő lehet nem csak a gyengélkedő egészséggel rendelkezőknek és az időseknek, de a fiataloknak is!

A tikkasztó hőség, a nagy hőingadozás, a sokszor aszályos időjárás, frontváltakozás mind-mind próbára teszik a szervezetünket, és sajnos sokszor a helyzet éjszakára sem mérséklődik.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, milyen az, amikor végre lepihennénk, de a hőség és a zaj ördögi körébe kerülünk.

Ha kinyitjuk az ablakot, akkor a kintről beszüremlő hangok zavarnak, ha becsukjuk, akkor meg esélyünk sincs pihenni a felforrósodott, álló, fülledt levegőtől.

Persze ilyenkor rögtön eszünkbe juthat a klíma használata, ám az sem mondató éppen egészségesnek, ha túlzásba visszük, nem megfelelően üzemeltetjük.

Akkor viszont hogyan oldhatjuk meg, hogy mégis sikerüljön a legnagyobb nyári kánikulában is egy kicsit pihenni, hogy ne menjen a mindennapi életünk rovására a kialvatlanság?

Ebben szeretnénk most Neked is segítséget nyújtani!

A tartós, rettenetes hőség, és a következményei

A tartós, rettenetes hőség, és a következményei

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, milyen pokoli időszakok tudnak hazánkban is kialakulni a nyári kánikulákban, különösen városi környezetben.

Egy kertes házakkal teli környéken valamivel elviselhetőbb a dolog, hiszen kevésbé reked meg a meleg az épületek között, és a felületek is gyorsabban leadják a felgyülemlett hőenergiájukat – ellentétben a belvárossal, ahol kevesebb a zöldfelület, nagyobb a házak tömege, és a felhasznált építőanyagok is csak rontanak a helyzeten.

Így mire a város kicsit lehűlne éjszaka, máris reggel van, és minden kezdődik elölről.

Ráadásul a zaj és a szálló por csak nehezíti az ott élők életét, akkor se tudnak érdemben szellőztetni, amikor esetleg megtehetnék.

Ez persze nem jelenti azt, hogy vidéken ne lehetne legalább ennyire szenvedni a nyári éjszakai forróságtól, ott is komoly intézkedésekre, felkészülésre lehet szükség, ha valaki különösen nehezen viseli az ilyen időszakokat.

De miért esik ennyire nehezünkre pihenni, ha kánikula van?

Szervezetünk pihenés közben is dolgozik

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, az alvás nem egy passzív állapot, amikor a szervezetünk lelassul, kikapcsol.

Bizonyos területekre félig-meddig igaz ugyan, hiszen a vázizmainkat lényegesen kevesebbet használjuk (legfeljebb forgolódáshoz), ám mind a szerveink, mind az agyunk aktív marad, sőt, álmunkban legalább olyan keményen dolgozik, mint ébren, csak éppen más területeken.

A szívünk, keringési rendszerünk is ugyanúgy működik, és a hőháztartásunk sem inaktiválódik, az anyagcsere-folyamatokról és az emésztésről nem is beszélve.

És éppen ez az, amibe az éjszakai forróság nagyon bele tud zavarni, ugyanis az éjszakai izzadás ugyanúgy megdolgoztatja a szívet és a vérnyomást, mintha ébren lennénk.

Márpedig ha nem tudunk megnyugodni, és a szervezetünk nem tud „éjszakai módba” váltani, akkor pihenésre se sokra számítsunk.

Miért fontos folyamat az alvás?

Miért fontos folyamat az alvás?

Nem csak azért alszunk, mert megszoktuk; ennek sokkal komolyabb és fontosabb élettani hatásai vannak, melyeket, ha nem hagyunk lezajlani, maradandó változások, sőt, károsodások keletkezhetnek testünkben.

Ilyenkor lendülnek ugyanis működésbe szervezetünk önjavító folyamatai: a sérült DNS kiiktatása, az immunrendszerünk is ilyenkor a legtevékenyebb, és a hormonháztartásunk, enzimjeink működése szempontjából is elengedhetetlen.

És az alvásmegvonást, tartósan rossz minőségű alvást már igen rövid időn belül megérezzük.

Egy áthánykolódott éjszaka után nagy valószínűséggel morcosak és dekoncentráltak leszünk, nem tudunk úgy teljesíteni a munkánkban, és így volán mögé ülni is jóval kockázatosabb.

Két-három után már annyit romolhat a helyzet, hogy azt csak hosszabb idő alatt lehet utána kipihenni.

Na de mi a helyzet, ha ez a bizonyos nyugtalan, hiányos alvás a tartós kánikula miatt állandóan fennáll?

Tehetünk valamit annak érdekében, hogy legalább valamivel nyugodtabban átvészelhessük a nehéz időket?

A jobb körülmények megteremtése

Mindenképpen érdemes a dolgot a lakóhelyünk, különösen pedig a hálószobánk adta körülmények javításával kezdeni.

Minél többet süt a nap egy ingatlant, illetve minél több infrahő jut be az ablakokon, továbbá minél rosszabb a ház vagy lakás hőszigetelő képessége, annál borzasztóbb a helyzet.

A déli, délkeleti tájolású, sokablakos lakások ilyenkor kész pokollá tudnak változni, így elsőként mindenképpen javasolt a napsugarak útját állni sötétítéssel, például sűrű szövésű függönnyel, redőnnyel, reluxával.

Plusz tipp: a legjobb védelem az, ami az ablakon kívül található, mert így az üvegnek esélye sincs átengedni és csapdába ejteni a meleget.

Ha pedig éjszakára valamelyest lehűl a levegő, mindenképpen érdemes szellőzteti, bukóra állított ablakkal aludni, amennyiben lehetséges.

Esetleg utolsó mentsvárként kiteregethetünk vizes lepedőt is a hálószobánkban, hogy hűtsön és párásítson, azonban ez tényleg csak egy kis pluszként alkalmazható.

Mi a helyzet a klímával?

Mi a helyzet a klímával?

Sokakban, köztük akár Benned is rögtön felvetődhet, hogy klímaberendezés használatával minden egy csapásra megoldható.

Azonban hadd hívjuk fel rá a figyelmedet, hogy a légkondinak vastagon megvannak a maga hátrányai is az előnyei mellett.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy ne használd, mert valóban rengeteget segíthet, csupán azt tanácsoljuk, hogy mértékkel!

A klímát ugyanis nagyon rosszul is lehet használni:

ha túlhűtjük a szobát, a nagy különbség miatt megterheljük a szívünket;

ha közvetlenül ránk jön a hideg, azt az ízületeink, fülünk nem fogja megköszönni;

ráadásul a klíma szárítja a levegőt, ez irritálhatja az orrnyálkahártyánkat,

emellett nem megfelelő tisztítás esetén akár gombaspórákkal is telefújhatjuk a légteret.

A legjobban úgy használhatod légkondicionálódat, ha előre lehűtöd a hálószobádat, és mire mész aludni, kikapcsolod, így megóvod magad a negatív hatásoktól.

További hasznos praktikák, készítmények 

További hasznos praktikák, készítmények

A nyugodtabb alvás érdekében érdemes még a különböző zavaró tényezőket is kizárni, például a fényt és a zajokat.

A városi körülmények különösen szerencsétlenek ebből a szempontból, pláne nyitott ablaknál.

Mindenekelőtt az egyik legfontosabb az időben elkezdett pihenés: a 7-9 óra alvást nem véletlenül tanácsolják mindenkinek, és jellemzően az éjfél előtti szakasza a legpihentetőbb.

A zajok kiszűrésére használhatunk füldugót, fülvédőt például (bár ezt csak akkor kockáztassuk, ha így is fel tudunk kelni az ébresztőre reggel).

A fények is erősen befolyásolják alvásunk minőségét, ezért célszerű minél jobban elsötétíteni, szemtakarót használni, különben nem indul be rendesen szervezetünkben a melatonin, azaz a pihenés-hormon termelődése.

Ha pedig már a melatoninnál tartunk: számos elalváskönnyítő készítmény kapható, mely tartalmazza ezt az anyagot, és nem kell aggódnunk bármiféle mellékhatástól, csupán az elalvást és az átalvást segíti.

Mindezeken túl van még egy hasznos tanács: kapcsold ki, tedd le legalább fél órával lefekvés előtt elektromos eszközeidet!

Szerezd be tőlünk a segítséget az alváshoz!

Habár hűvösebb időt sajnos nem tudunk garantálni senki számára sem, a nyugodtabb alváshoz hozzásegíthetünk bárkit, aki ilyen célt szolgáló készítményt keres.

Melatonin-tartalmú alvássegítőket, gyógyteákat, és még rengeteg mást megtalálhatsz kínálatunkban, legyen bármilyen jellegű is a panaszod!

Rendeld meg tőlünk, amire szükséged van, és vedd át patikánkban, vagy ha lehetséges, akkor szállíttasd házhoz bárhová az országban!

Netán elsőbbségi kiszállítás és a további akciók, kedvezmények gondolata tetszene esetleg?

Az nagyszerű, hiszen a Prevenció Prémium Klub pontosan ezt kínálja mindenkinek egy csekély havidíj ellenében, aki csatlakozik!

Nézd meg, mit kínálunk, és hozz egy jó döntést az egészséged érdekében Te is!