Az Év Honlapja

TOP Termékek

TOP Termékek
A szív- és érrendszeri betegségek, és a nyári meleg – mi mindent tehetünk?

A szív- és érrendszeri betegségek, és a nyári meleg – mi mindent tehetünk?

A kánikula egy igen alattomos meteorológiai jelenség, ami nem csak a legyengült, hanem sokszor az erős, egészséges szervezetet is alaposan megviseli.

Különösen akkor, ha a szárazság miatt alacsony a páratartalom, és emiatt nagy a napi hőingadozás – ahogy azt 2022 folyamán sokan megtapasztaltuk.

Ha a napi maximum hőmérséklet tartósan 30 fok fölé emelkedik, az komoly terhelést jelent, és védekezésre van szükség ellene, mind a közvetlen környezetünk, mind pedig saját magunk tekintetében.

A klímaberendezések, ventilátorok, elsötétítés, párásítás sokat segíthet, de a közérzetünket, szervezetünk állapotát sokszor ez sem hatja meg, hiszen érezzük, hogy itt most valami komoly dolog van.

Akiket pedig különösen veszélyeztet az ilyen idő, azok a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők, nekik kiemelten vigyázniuk kell, hiszen akár komoly baj is lehet belőle, ha felelőtlenül járnak el kánikula idején!

Milyen megbetegedésekről is van szó, és mit érdemes tenni a könnyebb átvészelés érdekében?

Ha tanácsra, infóra van szükséged, igyekszünk segíteni!

Testünk fáradhatatlan motorja és ellátórendszere

Testünk fáradhatatlan motorja és ellátórendszere

A szív a gerinces élőlények egyik legfontosabb szerve, a keringési rendszerünk központja, a vér pumpálója, ami úgy működik, mint egy keringető szivattyú egy gépészeti rendszerben.

Az a különbség, hogy amíg egy szivattyút le lehet kapcsolni és aztán újraindítani, addig a szívünkkel ezt nemigen lehet megcsinálni.

A szív által keringetett vér szállítja ugyanis nem csak az energiát biztosító tápanyagokat testünk minden porcikájához, hanem a levegőből a tüdőnkkel felvett oxigént is, ami szintén elengedhetetlen.

Ha a szív megáll, az energia- és oxigénigényesebb sejtállomány, mint amilyen például az agyé is, szinte azonnal pusztulni kezd.

Ezért van az, hogy ha túl sokáig tart egy újjáélesztés, akkor fennáll az agyi károsodás kockázata.

Az ereink ugyanilyen fontosak, apró csatornákként behálózzák minden részünket, eljuttatják mindenhová azt, amit szükséges.

És éppen ezért különösen kellemetlen, sőt, veszélyes, ha valakinek a szíve és/vagy az érrendszere betegszik meg vagy szenved károsodást.

Mik fenyegetik a szívet és az érrendszert?

Vannak bizonyos örökletes vagy külső hatásra kialakuló szív- és érrendszeri panaszok, azonban a legtöbb esetben az ilyesmit a helytelen életmód okozza.

Rettentő rossz hatással van ugyanis mind a szívre, mind az érrendszerre

a helytelen táplálkozás,

a túlsúly,

a túlzott sófogyasztás,

a mozgásszegény életmód,

a dohányzás,

valamint a kevés víz fogyasztása is.

Vagyis a működést jelentősen befolyásolja, hogy mi mindent viszünk be a szervezetünkbe, és hogyan tartjuk azt karban.

Egy ülő munkát végző, rendszeresen nem sportoló, túlsúllyal rendelkező, zsírokban és olajokban gazdagon táplálkozó személy, aki ráadásul mellette még dohányzik is, sokkal nagyobb valószínűséggel fog szív- és érrendszeri betegségekkel szembesülni.

A visszérproblémák, az elzsírosodott, beszűkült erek, a szívizom megnagyobbodása mind-mind emeli a vérnyomást és olyan extra terhet ró az egész keringési rendszerre, ami mellett a nagy meleget már kifejezetten nehéz elviselni.

A magas vérnyomás komoly gondokat okozhat

A magas vérnyomás komoly gondokat okozhat

Mitől is alakul ki a magas vérnyomás, milyen kockázatokkal jár, és mit tehetünk ellene, különösen a tikkasztó nyári melegben?

Nos, a legjobb, ha sorban haladunk.

Először is a tünetek megfigyelése lényeges, hiszen ha nincs tudomásod arról, hogy vérnyomásgondjaid lennének, akkor ezek alapján elkezdhetsz gyanakodni.

Ha észreveszed, hogy

tágulni, sötétedni kezdtek a visszereid,

ödémásodás, duzzanat jelenik meg elsősorban a lábadban,

fulladás, heves szívdobogás jelentkezik megterheléskor,

rendszeresen szédülést, fejfájást, rosszullétet, mi több, ájulást tapasztalsz,

illetve az arcod, vékony bőrfelületeid indokolatlanul kipirosodnak,

akkor mindenképpen érdemes orvossal is megvizsgáltatni a vérnyomásodat.

Mivel a nyári forróság, kánikula az erős fizikai igénybevételhez hasonló megterhelést jelent a szervezetednek, minden további nélkül jelentkezhetnek a felsorolt tünetek.

Persze, van az a szint, amikor szív- és érrendszeri betegség nélkül is simán rosszul lehetünk, de ennek elkerülése érdekében inkább óvakodjunk a legforróbb órákban történő megterheléstől.

Mi történhet, ha nem foglalkozol a szíveddel és az érrendszereddel?

Mi történhet, ha nem foglalkozol a szíveddel és az érrendszereddel?

Az erekben lerakódott rossz koleszterin (LDL) miatt a zsírmolekulák és más anyagok is elkezdenek megtapadni, ami az erek átmérőjének szűkületét okozza.

És ha kisebb átmérőn kell ugyanazt a folyadékmennyiséget átpumpálni, az megnövekedett nyomást igényel, illetve keményebb munkát a szívünktől.

Ennek köszönhető a fáradékonyság, rosszullét, hiszen a szív az állapota miatt folyamatos megterhelés alatt áll.

Viszont a letapadt zsír és egyéb dolgok nem maradnak ám örökké az érfalakon, olykor plakkok válhatnak le, amik utazni kezdenek a véráramban, és bizony, megtörténhet, hogy elzáródást okoznak.

A keringési rendszerről leválasztott területeken az oxigén- és tápanyaghiánytól megkezdődik a sejtelhalás, ez pedig akkor különösen veszélyes, ha létfontosságú szerveinkben, a szívünkben vagy az agyunkban történik.

Ilyenkor beszélhetünk sztrókról, illetve szívinfarktusról, amikről tudjuk, hogy még gyors ellátás esetén is életveszélyesek.

Márpedig ezt biztosan szeretnéd Te is elkerülni.

A vérnyomásgondok megoldása időbe telhet

Mint említettük, a magas vérnyomás felelőse elsősorban a helytelen életmód, tehát először ezen érdemes változtatni.

Természetesen idő, amíg a korábbi évek okozta károk helyrejönnek, de az első lépésnek mindenképpen a zsírban és olajban gazdag ételek elhagyása, a sófogyasztás mérséklése, illetve a káros szenvedélyek feladása kell, hogy legyen.

Engedd meg, hogy adjunk pár hasznos tanácsot:

A zsiradékban sült ételeket vagy hanyagold, vagy inkább készítsd forró levegős fritőzben, légkeveréses sütőben!

Fogyassz sok zöldséget és sovány húst a nehéz ételek helyett!

Ne az legyen az első dolgod, hogy minden ételt megsózol! Természetesen nem azt mondjuk, hogy főzz só nélkül, hiszen a sónak a vízmegkötésben fontos szerepe van, de csökkentsd jelentősen a bevitt mennyiséget!

Válassz valamilyen, a fizikai kondíciódnak megfelelő mozgási formát!

És ami a legfontosabb: fogyassz sok vizet vagy alacsony energiatartalmú folyadékot!

A vízfogyasztás ebben az esetben nem csak a hidratáltság miatt fontos, hanem mert így hígul a vér és csökken a vérnyomás is.

Hasznos készítmények vérnyomás-problémákra 

Hasznos készítmények vérnyomás-problémákra

Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükséged a vérnyomásodhoz, úgy mindenképpen tartsd magad ahhoz, amit az orvosod tanácsol, ebben nem feltétlenül tudunk segíteni.

Ha viszont még nem tart itt a dolog, és szeretnél tenni valamit, akkor kínálatunkban jó pár olyan készítményt megtalálsz, ami kifejezetten a magas vérnyomás ellen lett kifejlesztve!

Gyere el hozzánk, és vásárold meg őket személyesen, vagy rendeld házhoz bárhol az országban!

Ha pedig további kedvezményes ajánlatokat, személyre szabott tanácsadást, elsőbbségi kiszállítást szeretnél, csatlakozz a Prevenció Prémium Klubhoz, és egy csekély havidíjért a Tiéd lehet mindez, meg még sok más is!