Az Év Honlapja

TOP Termékek

TOP Termékek
Az immunrendszer támogatása az iskolában is

Az immunrendszer támogatása az iskolában is

A szeptember amellett, hogy a naptári ősz érkezését jelenti, más tekintetben is kezdetet, vagy éppen újrakezdést hoz.

Igen, az iskolára gondolunk, ahová gyermekeink tízezrével térnek vissza, vagy a legkisebbek esetén kezdenek vele megismerkedni, megbarátkozni, illetve szülők tömege lélegezhet fel, hogy végre nem kell a napközbeni megőrzésen, elhelyezésen gondolkodni.

Ez igen felfokozott, izgalmas időszak, hiszen az osztálytársak újra találkozhatnak a tanteremben (ha a nyáron nem tették), mindenki beszámolhat a nyaralásról, élményekről, megszerzett tapasztalatokról.

Ám az iskolakezdés bizonyos fokú veszélyeket is hordoz magában, amikre nem árt felkészülni, nem csak a gyermekünk, de az egész család érdekében.

Mert bizony a gyerekek, tanulók immunrendszere komoly próbatétel előtt áll az iskola újrakezdésével, és szülőként nem keveset tehetünk annak érdekében, hogy a tanév ne betegséggel kezdődjön.

Miért ilyen gyakori a tanév elején a betegség? 

Miért ilyen gyakori a tanév elején a betegség

Jól megfigyelhető, hogy az iskola első hónapjában elég sok a megbetegedés, sokan esnek ágynak az első pár hét után.

Ennek van egy igen egyszerű magyarázata: a tanulók, akik a nyáron viszonylagos elszigeteltségben voltak, most akár harmincnál is többen össze vannak zsúfolva egy teremben a nap jelentős részében.

És sosem lehet tudni, hogy kiben mi bujkál éppen, vagy ki min esett át a megelőző időszakban.

Mert lehetséges, hogy egy betegség valakin tünetmentesen átmegy, mást viszont akár egy hétre is lázas beteggé tesz, ráadásul az otthoniakra is átragaszthatja.

Ez éppúgy fenyeget diákot, pedagógust és szülőket, testvéreket, tehát egyáltalán nem árt, ha akár már a nyár végén is elkezdjük kicsit felturbózni a gyerekek immunrendszerét.

Viszont tény, hogy a tényleges terhelés csak a tanév kezdetekor jelentkezik majd.

Hol kezdjük az immunerősítést? 

Hol kezdjük az immunerősítést?

Testünk alapvetően igen ellenálló a külső behatásokkal, kórokozókkal szemben, azonban van egy bizonyos része, ami fokozottan ki van téve a bejutó vírusoknak, baktériumoknak és egyebeknek, ez pedig az emésztésünk.

És pontosan ennek köszönhető, hogy az immunrendszer legnagyobb része itt, a szájban, gyomorban, belekben található, hiszen ezen az úton visszük be magunkba a legtöbb nemkívánatos elemet.

Éppen ezért a táplálkozás az a pont, ahol érdemes elkezdeni a védekezőképesség megerősítését, illetve szinten tartását.

A vékonybeleinkben élő baktériumkultúra (bélflóra) állapota hatalmas mértékben befolyásolja, hogy mennyire vagyunk ellenállóak a kórokozókkal szemben, így hát, ha ez nincs rendben, akkor ne is várjuk, hogy gyermekünk egészséges marad.

Hogyan támogathatjuk az immunrendszert a táplálékkal?

Mint oly’ sok egyéb esetben, a kulcs most is a kiegyensúlyozottságban keresendő.

Minél több féle táplálékot biztosítunk iskolába járó gyermekünk számára, annál egészségesebb és jobb lesz az emésztése, és ezzel együtt a bélflórája.

Hangsúlyoznánk: a makro-tápanyagok mellett a mikro-tápanyagok is ugyanolyan fontosak, hiszen nem csak az energia felvétele a fontos, hanem a sejtszintű táplálás is, amihez ez utóbbiak elengedhetetlenek.

Pontosan mit is értünk a különböző tápanyag-típusok alatt?

Makro-tápanyagok a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok, ezekre van nagyobb mennyiségben szükség, mivel ezek biztosítják számunkra az energiaforrást.

Mikro-tápanyagok a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek (cink, szelén), melyek, ahogyan említettük, kisebb léptékben ugyan, de ugyanolyan fontosak testünk megfelelő működéséhez.

Ezen kívül szükségünk van még megfelelő mennyiségű rostra is, mely az elsődleges tápláléka a bélrendszerünkben élő baktériumkultúrának.

Az egyoldalú, illetve mikro-tápanyagokban szegény táplálkozásnak legyengült immunrendszer, felborult emésztés, sőt, elhízás is lehet az eredménye.

Hogyan biztosíthatjuk a megfelelő tápanyagbevitelt?

Hogyan biztosíthatjuk a megfelelő tápanyagbevitelt?

Annak, hogy az iskolás gyermekünk ne szenvedjen hiányt semmiben, egyetlen módja van: igyekezzünk tudatosan és változatosan táplálni.

Szerepeljen a menüjében

friss zöldség és gyümölcs,

lehetőleg sovány, nem feldolgozott hús,

megfelelő mennyiségű szénhidrát,

mindezt pedig megtámogathatjuk különböző vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel,

plusz igyekezzünk figyelni arra is, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszon!

És nem azt mondjuk, hogy le kell mondani az édességekről, snackekről, gyorséttermi ételekről, viszont ne ezek képezzék a gyermek táplálkozásának gerincét!

Ugyanis ezek energiában igen gazdagok, viszont nélkülöznek minden mást, amire a szervezetnek szüksége van.

Szóval az ilyesmi is rajta maradhat az étlapon, időnként belefér egy-egy pizzázás vagy hamburgerezés, ám az egyensúly fenntartására szülőként kötelességünk figyelni.

Más szempontból is kiemelten fontos a gyerekek megfelelő étkezése

Más szempontból is kiemelten fontos a gyerekek megfelelő étkezése

Az agyunk az egyik legtöbb energiát felemésztő szervünk, és az iskolában elsősorban ez van megtornáztatva.

A szellemi teljesítmény és a megfelelő agyműködés alapfeltétele a megfelelő tápanyagbevitel, máskülönben a gyerek tompa lesz és kimerült, a teljesítménye zuhanni kezdhet.

Ha nincs meg a szükséges energia-, vitamin- és nyomelem-bevitel, az idegek működése lassul, illetve az agysejtek sem lesznek képesek megfelelő működést produkálni.

Ráadásul a napközbeni éhezés előbb-utóbb akár leépüléshez is vezethet, szóval mindenképpen célszerű alaposan figyelemmel kísérni, mit és mit nem fogyaszt csemeténk!

Emellett a fizikai mozgás is elengedhetetlen a fejlődéshez, épüléshez, ehhez szintén energiára és vitaminokra, főként D- és B-vitaminra van szükség.

Kifejezetten jó, hogy ma már minden nap van az iskolákban testnevelésóra, de érdemes a tanulót esetleg még külön sportra, edzésre is beíratni, hiszen a mozgás is komoly erősítője az immunrendszernek.

Figyeljünk gyermekünkre, és az immunrendszere meghálálja!

Biztosan Te sem szeretnéd, hogy gyermeked folyton az ágyat nyomja, és megviselje minden betegség, ami esetleg felüti a fejét az osztályban, iskolában.

Ne tudd hát le annyival az étkeztetését, hogy reggel adsz neki egy kis pénzt, és majd megoldja magának!

Csomagolj neki olya ételt, amiről tudod, hogy kielégíti minden szükségletét, illetve ha elfogadható az iskolai menza kínálata, akkor érdemes oda is befizetni, hogy főtt ételhez is jusson a napi tevékenysége közepette!

Otthon pedig tovább gondoskodhatsz róla immunerősítő készítményekkel, nyomelemekkel, vitaminokkal, melyek mind-mind hozzájárulnak a szervezete védekezőképességének állapotához!

Rendeld meg tőlünk a szükséges készítményeket akár még kedvezőbb áron, Prevenció Prémium Klubtagként, amivel az elsőbbségi kiszállítás és további akciók mellett még sok-sok extra is jár!