Az Év Honlapja

TOP Termékek

TOP Termékek
A nem megfelelő fűtés veszélyei az egészségre

A nem megfelelő fűtés veszélyei az egészségre

Az nyár elmúltával a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogyan lesznek egyre csípősebbek a reggelek, és bár napközben a hőmérséklet még fel-felmegy a nyárit megközelítő magasságokba, azért már tudhatjuk, hogy ez bizony az ősz kezdete.

És ahogy csökken a napi középhőmérséklet, úgy lesznek az esték, éjszakák is egyre barátságtalanabbak, ez pedig egyet jelent a fűtési szezon közeledtével.

Mert hát sajnos kis hazánk olyan éghajlati övön fekszik, ahol négy évszak váltja egymást, és késő ősszel, télen és kora tavasszal nem ritkák a fagyok.

Vagyis ahhoz, hogy normálisan tudjuk élni a mindennapjainkat a hideg időszakokban is, fűtésre van szükségünk.

Ennek számos módja van, azonban azt nem árt szem előtt tartani, hogy ezek némelyike veszélyeket is hordoz magában, negatívan hathatnak az egészségünkre a kifejtett hatásaik!

A nem megfelelő fűtés bizony kockázatokkal jár, és erre szeretnénk most felhívni a Te figyelmedet is!

Sok módszer, azonos cél

Jó pár módja létezik otthonunk melegítésének, melyek közt vannak az egészen moderntől kezdve az olyanokig, amiket már évezredek óta alkalmazunk.

A működési elv azonban azonos: valamilyen forrásból energiát közlünk a levegővel, ami így felmelegszik, és az ember számára kellemessé válik.

Megtehetjük ezt akár fosszilis, akár megújuló forrásból, netán elektromosan is, attól függően, hogy mik a lehetőségeink, illetve mire van igényünk.

Nem kevés lehetőség közül válogathatunk, hiszen fűthetünk

tűzifával, brikettel,

különböző pelletekkel,

szénnel,

gázzal,

elektromosan,

geotermikus hővel,

vagy akár a külső környezet hőenergiájával is!

Most különösebben nem mennénk bele, hogy melyik módszer miért jó vagy rossz, sokkal inkább az érdekes jelen esetben, hogy milyen kockázatokat hordoznak magukban az egészségünkre nézve.

Miért lehetnek egészségtelenek bizonyos fűtések?

Miért lehetnek egészségtelenek bizonyos fűtések?

Azokban az esetekben, amikor valaminek az elégetésével nyerünk hőenergiát, tehát a fa, szén, gáz és pellet esetén nem csak meleg keletkezik.

Az égetéssel az energia mellett felszabadul füst, korom, szálló por és füstgázok is, az égés tökéletességével arányosan.

Mivel a földgázt nagyon nagy hatékonyággal lehet elégetni a gázkészülékekben, szabályozott körülmények között, így füst nem keletkezik, szálló anyag is kevéssé, korom és légnemű melléktermékek viszont igen.

És az elsődleges veszélyt az egészségre pontosan az égés melléktermékei jelentik, ugyanis meglehetősen ártalmasak, sőt, bizonyos esetekben akár halálosak is lehetnek!

Gondolunk itt főként a szén-monoxidra, ami minden évben több ember halálát okozza a nem megfelelő állapotban lévő fűtésrendszer miatt.

A szén-monoxid veszélyei

Még ha nem is néztél utána alaposabban, a szén-monoxidról biztosan hallottál már, mint veszélyes gázról, ami minden fűtési szezonban szedi az áldozatait.

A tökéletlen égés egyik mellékterméke, és az egyébként termelődő szén-dioxiddal szemben itt egy oxigénmolekulához csak egyetlen szénmolekula kapcsolódik, mivel gyengébb az oxidációs folyamat.

Ha nyílt téren történik az égés, akkor egyszerűen elfújja a szél, csakhogy a fűtés zárt rendszerben üzemel, és így, ha nincs rendesen elvezetve az égéstermék, illetve ha hézagos a tűztér vagy a kivezető kürtő, akkor a levegőnél nehezebb mivolta miatt elkezd a lakótérben gyűlni.

Azért különösen alattomos gáz, mert színtelen és szagtalan, valamint alulról kezdi el feltölteni a légteret, először álmosságot, majd pedig ájulást és fulladást okozva, mivel kiszorítja a vérből az oxigént.

Éppen ezért tanácsos érzékelőket felszereltetni, valamint ha azt tapasztalod magadon, hogy hirtelen nagyon kókadt lettél, akkor gyorsan szellőztess ki és lekapcsold le a fűtést, elvágva az utánpótlást.

A fával és más szilárd anyaggal fűtés kockázatai

A fával és más szilárd anyaggal fűtés kockázatai

Ahogy már említettük, a szilárd tüzelőanyaggal, tehát fával, szénnel, brikettel és pellettel való fűtés jóval több melléktermékkel jár, mint a gáz, vagyis

füsttel,

korommal,

és szálló porral.

Ráadásul ezek keletkezése csak fokozódhat, ha a tüzelőanyag rossz minőségű, nedves.

Ha a készülék ajtaja nem zár megfelelően, nincs húzása a kéménynek, vagy éppen szétcsúszott, hézagos, lyukas a füstelvezető cső, akkor a füst és a korom egy része a lakótérbe kerülve nem csak koszt csinál, hanem az egészségre is káros hatással lehet.

A légutakat erősen megterhelik az így kiszabaduló szilárd és gáznemű anyagok, rövidtávon köhögést, tüsszögést, irritációt, hosszútávon pedig akár allergiát, asztmát is okozva.

Emellett a levegő kiszáradása is egy olyan tényező, ami hátrányosan érintheti a légutainkat, ezt sem szabad elfelejteni.

Ám ha bármilyen típusú fűtés mellett száraz, irritált a nyálkahártyád, érdemes próbálkozni párologtatással, akár illóolajokkal is, ugyanis ezek jótékony hatása régóta ismert.

A központi fűtéssel, távhővel is lehetnek gondok

A központi fűtéssel, távhővel is lehetnek gondok

Ha esetleg azt gondolnád, hogy teljes biztonságban vagy, hiszen a központi kazánod kitűnő állapotban van, vagy éppen távhő biztosítja otthonod melegét, és semmiféle fűtéssel kapcsolatos ártalom nem érhet, nos, van egy rossz hírünk.

A radiátorok folyamatosan keringetik a szoba levegőjét, amíg működnek, így képesek szépen fokozatosan felmelegíteni azt, csakhogy ezzel a keringéssel nem árt vigyázni.

A házi por legalább annyira irritáló lehet, és nem csak az arra érzékenyek számára, hanem egy adott szint fölött a nem allergiásoknak is, a radiátorok pedig képesek alaposan felkavarni.

Ennek egy nagyon egyszerű ellenszere van: rendszeresen és alaposan kell takarítani és szellőztetni.

És ha már itt tartunk: a szellőztetés hiánya a pára felgyűlését, és így dohosodást, penészedést okozhat, amik nem éppen jótékony hatásukról híresek.

Akármilyen cudar is az idő odakint, muszáj néha kinyitni az ablakot legalább 5-10 percre, hogy a lakás levegője fel tudjon frissülni.

Mi a helyzet a légkondicionálóval való fűtéssel? 

Mi a helyzet a légkondicionálóval való fűtéssel?

A klímával fűtés egyre népszerűbb lett az utóbbi években, köszönhetően a hatékonysága melletti viszonylag alacsony üzemeltetési költségének.

Ám nem árt tudni róla pár dolgot, különösen az egészségügyi vonatkozásaiban, ugyanis ennek is megvannak a maga szabályai, helyes módja.

Kanyarodjunk vissza ismét a porhoz: a légkondicionáló még erőteljesebben hajlamos kavarni a levegőt, mint a többi fűtési mód, és még ha nincs is saját szállópor-kibocsájtása, a házi port igen jelentősen fel tudja verni.

Ott van aztán a tisztaság kérdése: a klímaberendezéseket egy évben legalább egyszer ki kell tisztíttatni és fertőtleníttetni szakemberrel, különben a lecsapódó nedvesség miatt ugyancsak el tudnak benne szaporodni a baktériumok és gombák.

Azt pedig valószínűleg Te sem szeretnéd, hogy egész télen spórákkal és kórokozókkal fújja tele az életteredet, nem igaz?

Fontos az odafigyelés, megelőzés!

A legtöbb felsorolt eset és ártalom megelőzhető a fűtésed rendszeres és szakszerű ellenőriztetésével, karbantartásával, legyen szó bármelyik fajtáról is.

A hideg időszakokban egyébként is a legtöbben fogékonyabbak vagyunk a megbetegedésekre, ne tetézd hát még azzal is, hogy a saját otthonodban ártasz magadnak és a családodnak!

Ha pedig már akár Te, akár egy hozzátartozód tapasztalja a tüneteket, érdemes mihamarabb lépni az ügyben, és a végére járni.

Tüneti kezeléshez természetesen tőlünk minden fontosat beszerezhetsz, például orrsprayt, vagy éppen allergia elleni készítményeket.

Ha pedig szeretnél további akciókat, kedvezményeket, illetve elsőbbségi kiszállítást a megrendelt termékeidre, akkor csatlakozz a Prevenció Prémium Klubhoz, aminek tagjaként egy csekély havidíj ellenében mindehhez, és még sok más egyébhez is hozzájuthatsz!