Az Év Honlapja

TOP Termékek

TOP Termékek
Megfázás és influenza: mik a tünetek és mivel enyhíthetőek?

Megfázás és influenza: mik a tünetek és mivel enyhíthetőek?

Az őszi hűvös érkezésével egy időben minden évben elindul a megfázásos és influenzás megbetegedések időszaka is, vagy legalább is az esetek megsokszorozódása.

A két betegség tünetei közel azonosak, éppen ezért nem feltétlenül lehet specifikus vizsgálatok nélkül különbséget tenni köztük, azonban igazság szerint nem is feltétlenül szükséges.

Ugyanis normál esetben mindkettőt elég tünetileg kezelni, illetve sok pihenéssel kiheverni, és magunktól felgyógyulunk belőlük.

Persze szövődmények előfordulhatnak, különösen az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők vannak veszélyben, ilyenkor feltétlenül szükséges az orvosi kontroll és a kezelés, de most maradjunk inkább a hétköznapi forgatókönyvnél.

Milyen tüneteket okozhatnak ezek a megbetegedések, mi mindenre érdemes ilyenkor figyelni és milyen kezelést, készítményeket alkalmazhatunk a könnyebb átvészelés érdekében?

Tudj meg velünk Te is többet, és légy felkészült, ha Téged vagy egy családtagodat ledönti a lábáról a megfázás vagy az influenza!

A jelentkező tünetekről

Valószínűleg a megfázás tüneteit senkinek sem kell különösebben bemutatni, hiszen mindannyian átestünk már rajta párszor életünkben, sőt, az érzékenyebbek egy évben akár többször is.

Azonban ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy szó nélkül el kell mennünk mellettük, hiszen mind a jelentkező tünetek milyensége, mind pedig az intenzitásuk egyénenként változó lehet, azaz egyáltalán nem biztos, hogy mindenkin ugyanúgy ütkönek ki.

A leggyakrabban a következőket tapasztaljuk, ha megfáztunk, netán influenza gyötör:

láz,

fájdalom (fejfájás, ízületi- és izomfájdalmak),

orrdugulás,

orrfolyás,

a váladék lerakódása az orr-, homlok- és arcüregekben,

illetve köhögés.

Természetesen nem törvényszerű, hogy ezek közül mindet tapasztalnunk kell, hiszen ahogy említettük, egyénenként, sőt, megbetegedésenként is változhat a tünet együttes.

Viszont egyáltalán nem árt, ha kicsit többet is megtudunk ezekről a kellemetlenségekről, már csak azért sem, mert így kisebb az esélye, hogy túlkezeled magad vagy a beteg hozzátartozódat!

Megemelkedett testhőmérséklet, azaz a láz

Megemelkedett testhőmérséklet, azaz a láz

A láz a testhőmérsékletünk átmeneti megemelkedése, mely egy természetes válaszreakció a betegségre.

Fontos különbséget tennünk hőemelkedés és láz között, ugyanis az előbbi 37°C, míg utóbbi 38°C fölött értendő.

Ez egyfajta védekező eszköz, ugyanis bizonyos kórokozók az egészséges testhőmérsékletünknél magasabb hőn elpusztulnak, így a szervezetünk meggyorsíthatja a küzdelmet ellenük.

Ám nem árt figyelni, mert ha a láz 39-40°C fölé emelkedik, az már veszélyes tud lenni, ugyanis a túl magas testhőmérséklet a saját sejtjeinkben is kárt tehet!

Ilyenkor a megfelelően adagolt lázcsillapító rengeteget segíthet, de nagyon makacs láz esetén hideg borogatással, hűtőfürdővel is próbálkozhatunk.

Fontos kiemelni, hogy nem kell azonnal gyógyszer után nyúlni, amint a testhőmérséklet megemelkedik, hiszen amint említettük, ez egy természetes védelmi mechanizmus – akkor csillapítsuk, ha már túlzottan kezd megemelkedni.

Gyakori kellemetlenség: a fájdalom

Gyakori kellemetlenség: a fájdalom

Megfázáskor is, de főleg inkább influenzánál sokan tapasztalunk fájdalmakat, melyek a testünk különböző pontjain jelentkezhetnek.

Igen gyakori tünet például a fejfájás, ami ebben az esetben egy másodlagos típusú (az elsődlegest az agyban található kémiai változások okozzák, míg a másodlagost valamilyen kórokozó).

Jelentkezhetnek még ízületi és izomfájdalmak is, ugyanis a vírusok olykor gyulladásokat okoznak, amik helyileg is kellemetlen, zsibbadó fájdalmat okozhatnak, és ezek kisugározhatnak máshová is.

Idősek esetén fokozottan figyelni kell, hogy mindez ne csapjon át szívizom-gyulladásba, mivel igen veszélyes lehet!

A fájdalmat szintén csillapíthatjuk gyógyszerrel, ha nagyon erős, de jellemzően a gyógyulási folyamattal magától enyhül.

Beteg napjaink megkeserítői: az orrüregi panaszok

Beteg napjaink megkeserítői: az orrüregi panaszok

A megfázásnak, influenzának jellegzetes tünetei az orrdugulás, orrfolyás, sűrű váladék lerakódása az orr-, arc- és homloküregekben is.

A dugulást a váladék felhalmozódása és besűrűsödése, illetve az orrnyálkahártya duzzanata okozza, ami az irritáció következtében alakul ki.

Az orrnyálkahártyát, akárcsak egy allergia esetén, irritálják a bekerült és elszaporodott kórokozók, ezért először túlzott váladéktermelés, azaz vizes orrfolyás jelentkezik, gyakran tüsszögéssel együtt.

Ha az orrfolyás elkezd befertőződni, akkor sűrűsödik be a váladék és alakulnak ki a lerakódások, dugulások, melyektől hosszú idő is lehet megszabadulni.

A panaszok enyhítésére, lerakódás feloldására, orrnyálkahártya megnyugtatására használhatunk egyaránt gyógyszeres és tengervizes orrcseppeket, orrspray-t, de ügyelve a maximális használati idő betartására, ugyanis könnyedén alakul ki függőség!

Légúti tünetek, köhögés

Légúti tünetek, köhögés

Szintén általános tünete a megfázásnak, influenzának a köhögés, a legtöbben ezt is megtapasztaljuk a megbetegedés során.

Kétféle köhögést kell elkülönítenünk: a szárazat és a hurutosat; nem mindegy ugyanis, hogy csillapítanunk kell-e, vagy a lerakódott váladék felszakadását, feloldását kell segítenünk.

A köhögés alapvető feladata, hogy az irritáló tényezőket eltávolítsa a torokból, légcsőből, tüdőből – ami ebben az esetben a felgyűlt és besűrűsödött hurut.

A kórokozók megfertőzik a légutakat, és akárcsak az orrüreg esetén, itt is sűrű váladék képződik a velük való harc során, ettől kell megszabadulnunk, hogy újra szabadon lélegezhessünk.

Ennek érdekében alkalmazhatunk hurutoldó, köptető készítményeket, melyek fellazítják a lerakódást és segítenek felköhögni azt.

Ám fontos, hogy az ilyesmit csak reggel, illetve nap közben fogyasszuk, este már inkább kerüljük, ugyanis nem éppen előnyös, ha végigköhögjük az éjszakát és alig tudunk valamennyit aludni.

Fontos lehet tudni, hogy mi is a bajunk!

Sokféle vírus okozhat megfázásos tüneteket, ezek közé tartozik a Covid-19 betegségért felelős koronavírus is.

Ezért ha a betegség alatt vagy közvetlenül utána emberek közé tervezünk menni, nem árthat beszerezni és csinálni egy otthon is elvégezhető gyorstesztet – ha pozitív lesz az eredmény, mindenképpen várjuk ki az előírt időt, ne kockáztassuk, hogy megfertőzünk másokat!

Influenzavírus ellen létezik egyébként védőoltás, ám ez elsősorban az időseknek és krónikus betegeknek ajánlott, mivel egy egészséges szervezet számára ugyan kellemetlen a fertőzés, de rendszerint gond nélkül legyőzhető.

Laborvizsgálattal megállapítható ugyan, hogy melyik influenzatörzs felelős az aktuális megbetegedésért, de valljuk be, ilyesmi miatt ritkán fordulunk ilyen komolyságú ellenőrzéshez.

Készülj fel a megfázásra, influenzára velünk!

Nem szeretnéd, hogy felkészületlenül érjen az esetleges megfázás, influenzás megbetegedés?

Vagy netán már le is döntött a lábadról, és szükséged lenne olyan készítményekre, amikkel elősegítheted a gyógyulásodat?

Akkor jó helyen jársz, hiszen kínálatunkban mindent megtalálhatsz, amire csak szükséged lehet!

Nézz szét webpatikánkban, és rendeld házhoz akár az ország bármely pontjára azt, amit lehet, vagy látogass el hozzánk személyesen, és vedd át rendelésedet nálunk!

Szeretnéd, hogy elsőbbségi kiszállítással kapd meg mindazt, amit megrendeltél?

Sőt, érdekelnek további kedvezmények, exkluzív akciók, tanácsadás?

Akkor csatlakozz Te is a Prevenció Prémium Klubhoz, és mindez a tiéd lehet egy szerény, 2000 forintos havidíjért!