Az Év Honlapja

TOP Termékek

TOP Termékek
Cukorbetegség – amit tudni szeretnél róla és a megelőzéséről

Cukorbetegség – amit tudni szeretnél róla és a megelőzéséről

Ahogyan a régi koroknak is megvoltak a maguk járványai, tömeges megbetegedései, úgy napjainkban sem mondhatjuk, hogy felesleges ilyesmitől tartanunk.

És most nem csak a fertőző betegségekre kell gondolni, mint amilyen például az elmúlt évek Covid-19 pandémiája volt, hanem az egyre gyakrabban előforduló, akár örökletes, akár életmódból következő kóros állapotokat is kénytelenek vagyunk lassan járványnak nevezni.

Az elhízás, a légúti betegségek, daganatok, szív- és érrendszeri betegségek is mind ilyenek, és ne feledkezzünk meg mostani témánkról, a cukorbetegségről sem!

A diabétesz (diabetes mellitus) vagy cukorbetegség egy összetett állapot, amit egyaránt okozhat autoimmun betegség és helytelen életmód, de örökletes hajlamot is kimutattak már azok családjában, akiknél több generációban is előfordult.

Jelen ismereteink szerint nincs gyógymódja a betegségnek, ám állapottól függően elég jól szinten tartható, kezelhető, és már nem feltétlenül igaz, hogy akár évtizedekkel is megrövidíti az ember életét.

Ismerd meg velünk kicsit jobban a kialakulását, tüneteit és lehetséges megelőzését!

Mindenekelőtt: általánosan a cukorbetegségről

Cukorbetegségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a szervezet nem képes szabályozni a vércukorszintet, és az emiatt magasra szökik, veszélyes állapotot okozva ezzel.

Emésztés közben a tápcsatornánk az étellel magunkhoz vett szénhidrátokat lebontja és glükózzá, vagy ismertebb nevén szőlőcukorrá alakítja, ami a vérbe kerülve energiával látja el a sejtjeinket.

A vércukorszint szabályozásáért a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteknek nevezett részeiben található béta-sejtekben termelődő, inzulin nevű hormon felelős, melynek szintje egy egészséges szervezetben aszerint változik, hogy mennyi glükóz keletkezik a lebontással.

Két helyzetben beszélhetünk diabéteszről: vagy az inzulin hiánya, vagy pedig a sejtek inzulinnal szembeni ellenállása, az úgynevezett inzulinrezisztencia esetén.

Enélkül a hormon nélkül a sejtjeink nem képesek felvenni a vérből a glükózt, ami így felgyűlik, és komoly problémákat okozhat a rosszulléttől a sejtelhaláson és vakságon keresztül a kómáig.

A cukorbetegségek között is van különbség!

A cukorbetegségek között is van különbség!

A diabétesz abból a szempontból is egy különleges kórállapot, hogy nem csak egy fajtája létezik, hanem mindjárt kettő is!

Névleg ugyanúgy cukorbetegségről beszélünk mindkét esetben, ám igen fontos különbségek vannak mind a tünetek, mind pedig a kezelés tekintetében.

Ugyan mindkét esetben a szénhidrát anyagcseréjének a felborulásával jár a megbetegedés, ám az ezt kiváltó folyamatok merőben más természetűek.

Sőt, még életkor szerint is nagyjából szétválaszthatók a veszélyezetetettek, habár a jóléti társadalmakban egyre gyakrabban mosódnak össze ezek a határok.

Az viszont biztos, hogy a kettő eredete közel sem azonos, így tehát megkülönböztethetünk

1-es típusú,

illetve 2-es típusú diabéteszt.

Mindkettővel érdemes kicsit alaposabban, de persze egyszerűen és érthetően foglalkozni, lássuk hát, mi mindent tapasztalhat, akinél kialakul ez az állapot!

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegséget inzulinfüggőnek is nevezik, mivel teljes inzulinhiányt okoz.

Kialakulásáért egy autoimmun folyamat felelős (autoimmunnak nevezzük, amikor a szervezet idegennek tekinti bizonyos saját sejtjeit), melynek során egy gyulladás következtében a hasnyálmirigy béta-sejtjei károsodnak, elpusztulnak, így nem tudnak inzulint előállítani.

Voltaképpen bármilyen életkorban jelentkezhet, bár jóval jellemzőbb, hogy gyerek- vagy fiatal felnőtt korban kezd el tüneteket produkálni.

Gyors lefolyású, és korábban látszólag egészséges embereket támad meg, így tehát előjelekről nemigen beszélhetünk – ez azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek.

Az 1-es típusú cukorbetegek a betegség meghatározása előtt gyakran jelentősen lefogynak, ugyanis az inzulin a zsírsejtek beépüléséért is felel.

Folyamatos inzulinkezelésre szorulnak az ilyen típusba tartozók, hiszen a sejtek inzulin-érzékenysége megmarad, viszont a hormon nélkül nem tudják felvenni a vérből a glükózt.

Inzulin hiányában a tartósan magas vércukorszint látáskárosodást, rosszabb (kezeletlen) esetben ketoacidózisos kómát is okozhat.

Az 1-es típusú diabétesz teszi ki egyébként a cukorbetegségek kisebb hányadát, körülbelül 10%-ot.

Az 1-es típus karbantartása

Az 1-es típus karbantartása

Sajnos a helyzet az, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel nehezebb élni, kevésbé tartható karban, mint a 2-es, ugyanis a vércukorszint olykor hajlamos minden ok nélkül ugrálni.

Rendszeres mérést és inzulinadagolást igényel, emellett szövődményei is lehetnek, például gyomorproblémák, fertőzések, hormonzavarok – szerencsére ilyesmi kis valószínűséggel fordul elő.

A legtöbb 1-es típusú diabéteszes beteg egyébként közel normális életet élhet, ha betartja a szabályokat, és odafigyel a saját állapotára, mérésre, adagolásra – ám a helyzet az, hogy ez élete végéig vele lesz, mivel ismert és kiforrott gyógymód még nincs rá.

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség

Az első típussal ellentétben a 2-es típusú diabétesz nem fiatal korban, sokkal inkább életünk közepe-vége felé jelentkezhet, és a genetika mellett összefüggésben van az életmódunkkal, táplálkozási szokásainkkal.

További különbség, hogy lassan alakul ki, és vannak határozott előjelei, melyeket időben észlelve még visszafordítható a folyamat, nem törvényszerű, hogy a betegségnek ki is kell alakulnia.

Jellemzője az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek inzulinnal szembeni ellenállása, illetve a csökkent inzulintermelődés is.

Ahogy említettük, ennél a típusnál már jelentős szerep juthat a táplálkozásnak, ugyanis a cukrokban és szénhidrátokban nagyon dús étrend (sok édesség, cukros üdítők, feldolgozott gabona, fehér rizs, telített zsírsavak, kevés rost, stb.) olyan glükóz- és inzulin hullámokat szabadíthat fel egy-egy étkezés után, hogy a sejtek idővel védekezni kezdenek ellene, és kialakul a rezisztencia.

Másrészről ott van a hasnyálmirigy kimerülése: ha valaki az évek során túldolgoztatja ezt a szervét, akkor az egy ponton feladhatja a harcot, és drasztikusan lecsökkenhet vagy meg is szűnhet az inzulintermelés.

A 2-es típus intő jelei, következményei

Ennek a második diabétesz-fajtának vannak bizonyos intő jelei, melyeket időben észlelve, ahogy említettük, a folyamat visszafordítható, megelőzhető a betegség kialakulása:

folyamatos szomjúság,

gyakori vizelési inger (éjszaka is),

indokolatlan fáradtságérzet,

fogyás, súlyingadozás,

acetonos lehelet,

szájszárazság,

nehezen gyógyuló sebek.

Ezeken kívül a sokára és nagyon nehezen gyógyuló gombás fertőzések is jelezhetik, hogy felborult a szénhidrát-egyensúlyunk, így erre is érdemes fokozottan figyelni!

Ha nem veszünk tudomást a dolgokról, nem fordulunk időben orvoshoz és nem változtatunk az életmódunkon, akkor a tartósan magas vércukorszint bizony meg fogja tenni a hatását.

Benne van a pakliban az érelmeszesedés, az infarktus veszélye, az impotencia, a vakság, és a nem gyógyuló fekélyes sebek miatt a végtagok elvesztése is.

Ha tehát nem szeretnél ilyen következményekkel szembenézni, célszerű figyelni a jeleket, és adott esetben orvosi segítséget kérni, rendszeresen vércukorszintet mérni!

Más kiváltó okai is lehetnek

Sajnos a magas vércukorszintet nem csak a diabétesz-típusok idézhetik elő, hanem egyéb okok is.

Lehet például gyógyszer mellékhatása, olyanoké, melyek megzavarják a hormonháztartásunkat, hormonképződést.

És talán nem meglepő, de a stresszes élet is kiválthatja, még akkor is, ha egyébként nem táplálkozunk kifejezetten egészségtelenül vagy cukrosan!

A stresszhormonok, azaz az adrenalin és a kortizol megemelik a vércukorszintet, ami egy veszélyhelyzetben, például meneküléskor jól jöhet (ami az eredeti célja is a folyamatnak), hiszen jelentős plusz energiához jutunk általa.

Ám a sok feszültséggel járó életmód így tartósan fenntarthatja az emelkedett vércukorszintet, ami a diabétesz kialakulását is eredményezheti.

Ezen kívül jelentkezhet még az úgynevezett terhességi vagy gesztációs cukorbetegség is, ami a várandósság harmadik trimeszterében ütközhet ki.

Hogy ennek mi az oka, az egyelőre nem ismert, de ritka, hogy maradandóvá válik, általában a terhesség végével megszűnik.

Figyelj oda magadra, és az egészséged meghálálja!

Szerencsére ma már igen kompakt és megbízhatóan működő otthoni vércukorszintmérők vannak, melyekkel bárki ellenőrizheti, hányadán is áll a vére pillanatnyi glükóz-szintje.

Az éhgyomorral mért 6,1-7 mmohl/l (millimohl per liter) már prediabéteszes állapotnak tekinthető, efelett pedig már kialakult betegségről beszélhetünk.

Ennek a tesztnek az elvégzése 40 éves kor felett normál esetben nagyjából háromévente szükséges, hogy ki lehessen szűrni a 2-es típusú cukorbetegséget.

Ha pedig már együtt élsz a kórral, akkor nemcsak célszerű, de egyenesen ajánlott az előírt étrendhez és protokollhoz tartanod magad!

Óvakodj a túlzott cukorfogyasztástól, alkoholtól, nassolástól, feldolgozott élelmiszerektől – már csak azért is, mert ha a kontrollvizsgálat során kiderül, hogy csalsz, akkor elveszítheted a támogatásodat az inzulinra, és onnantól kezdve teljes áron leszel kénytelen megvásárolni!

Mindezeken túl kiemelten fontos még a sok és megfelelő folyadék fogyasztása, ami ebben az esetben energiamentes italt, tehát vizet, ásványvizet jelent.

Támogasd egészségedet velünk!

Az egészség az egyik legfőbb értékünk, amit érdemes a lehető legjobban és a legtovább megőrizni.

Ehhez pedig webpatikánk igyekszik minden lehetséges segítséget megadni Neked és a családodnak!

Nézz hát szét kínálatunkban, találd meg azt, amire szükséged van, és akár rendeld házhoz az országban bárhová!

Ha pedig elsőbbségi kiszállítást, további akciókat, kedvezményeket, tartalmakat és tanácsadást szeretnél, csatlakozz a Prevenció Prémium Klubhoz, mely egy szerény havidíjért mindezt Neked is biztosítja!