Prevenció Patika Prémium Klub
Az orrnyálkahártya védelme – miért fontos figyelni az állapotára?

Az orrnyálkahártya védelme – miért fontos figyelni az állapotára?

Az orrnyálkahártya egy olyan szervünk, mely igen jelentős szerepet játszik testünk védekezésében a külső hatások ellen.

Itt találkozunk ugyanis elsőként az orrunkon keresztül beszívott levegővel és mindazzal, amit az tartalmaz.

Éppen ezért különösen kellemetlen és fullasztó, amikor orrdugulástól szenvedünk, nem kapunk rendesen levegőt – ilyenkor akadályozva érezhetjük magunkat nem csak az alvásban és a mindennapi teendőink ellátásában, de a puszta létezésben is.

Nem, véletlen, hogy sokan gorombák náthásan.

De pontosan mi is az orrnyálkahártyánk szerepe, mitől alakulhat ki a duzzanata, azaz orrdugulás, és hogyan előzhetjük meg, hogy e kellemetlen állapot kialakuljon?

Továbbá ha már kész a baj, akkor hogyan enyhíthetjük a panaszainkat és mire érdemes a készítményekkel kapcsolatban fokozottan figyelni?

Ha mindezekre a válasz Téged is érdekel, akkor tarts velünk, és légy hatékonyabb megelőző, kezelő!

Az orrnyálkahártyáról általánosságban

Az orrnyálkahártyáról általánosságban

Az orrunk sokkal összetettebb és több funkciót ellátó részünk, mint pusztán a levegővétel.

Egyfajta szűrőként is működik, ami megakadályozza, hogy a levegőben jelen lévő anyagok és mikroorganizmusok válogatás nélkül a tüdőnkbe jussanak, és így sokkal könnyebben megbetegedjünk.

A csillószőrök mellett az orrnyálkahártya az, ami a legtöbb szennyezőt és kórokozót csapdába ejti az általa kiválasztott váladékkal, melybe az idegen részecskék beleragadnak.

Így a szervezetünkbe már lényegesen tisztábban léphet be a levegő, és még ha marad is benne ez-az, annak a nagyja is fennakad a torunkon, és később köpet formájában távozik, vagy a gyomorba kerül és megemésztődik.

Azonban az orrnyálkahártya amilyen hasznos, olyan sérülékeny is, és határozottan megérezzük, ha valami nincs rendben vele.

Plusz, ha a váladék nincs rendszeresen és megfelelően ürítve, akkor pangásnak indulhat a nyálkahártya, elszaporodhatnak a baktériumok, ami homlok- és arcüreggyulladással is végződhet!

Gyerekeknél erre különösen érdemes odafigyelni.

Mitől sérülhet, károsodhat az orrnyálkahártya?

Mitől sérülhet, károsodhat az orrnyálkahártya?

A legtöbb esetben az orrnyálkahártya nevesen tartja magát, és csak néha szorulunk arra, hogy a feleslegtől megszabaduljunk egy orrfújás segítségével.

Azonban környezeti hatások, betegség és gyógyszerek egyaránt kiszáríthatják, károsíthatják, és ilyenkor irritációt érezhetünk, sőt, akár fájdalmat is, és még a vérzés sem ritka.

A száraz levegő az egyik fő ellensége az orrnyálkahártyának, hiszen, ha a normális, 50-60% alatt van a páratartalom, például 30% közelében, az már képes alaposan kiszárítani.

Ez főként a nyári kánikulás, aszályos időkben, illetve télen a fűtés hatására alakulhat így.

Ugyanilyen kellemetlen a nyálkahártya duzzanata is, amit a legtöbben orrdugulásként ismerünk, és aminek fő kiváltói általában a betegségek, a por, illetve az allergia.

Ráadásul a túl sok felgyűlt, kórokozókkal teli váladék további gyulladásokhoz vezethet.

A duzzanat miatt elzáródott orrjárat igencsak meg tudja keseríteni a mindennapjainkat, megakadályozhat a nyugodt alvásban, és éppen ezért a legtöbben igyekszünk tenni ellene valamit.

Csakhogy nem szabad túlzásokba esni!

Az orrcsepp, orrspray csak óvatosan használva jó

Az orrcsepp, orrspray csak óvatosan használva jó

Magától értetődő, hogy ha orrdugulás kínoz minket, akkor orrcsepphez, orrspray-hez nyúlunk, hiszen senki sem szeret szipogni, és éjszaka fulladni, szájon át lélegezni.

A legtöbbször ez kitűnően be is válik, hiszen ezek a készítmények direkt erre a célra vannak kifejlesztve, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy nem véletlenül van rájuk írva, hogy legfeljebb 7 napig szabad használni.

Ugyanis meglepően gyorsan kialakulhat az egyre többször előbukkanó jelenség, az orrcseppfüggőség.

Ez is tekinthető egyfajta gyógyszerfüggőségnek, még ha nem is olyan súlyos, mint amit egyes fájdalomcsillapítók, nyugtatók vagy antidepresszánsok tudnak kialakítani.

Ettől függetlenül alaposan meg tudja keseríteni az ember életét, hiszen egy olyan ördögi körbe kerülhetünk, amiből csak nehezen lehet kikecmeregni.

Mitől alakul ki az orrcseppfüggőség?

A gyógyszeres orrcseppek érszűkítő hatásúak, így húzzák le időlegesen az orrnyálkahártya duzzanatát.

A nyálkahártya értágulata egy természetes védekezőreakció, tehát minden kellemetlensége ellenére elvileg a javunkat szolgálja, csak hát van az a pont, amikor már besokallunk.

Ám ha túlságosan sokáig használjuk az ilyen orrcseppet vagy orrspray-t, fennáll a veszélye, hogy a szervezetünk ellustul, hozzászokik a mesterséges rásegítéshez, és nem lesz képes magától visszaszűkíteni az orrnyálkahártyában található hajszálereket.

Az orrcseppfüggőségből hosszú és keserves a szabadulás, éppen ezért javasoljuk, hogy csak az előírt ideig alkalmazd a gyógyszeres készítményeket, és csak akkor, ha erősen szükségét érzed.

Mit használhatunk gyógyszeres csepp, spray helyett?

Mit használhatunk gyógyszeres csepp, spray helyett?

Számos lehetőség van, ha esetleg úgy döntenél, hogy inkább elkerülöd a gyógyszeres orrcseppeket, orrspray-ket – ezek közül némelyik szintén gyógyszertárban vásárolható, másokat otthon is összeállíthatsz.

Az olyan cseppek és spray-k, melyek nem tartalmaznak hatóanyagot, csak sós oldatot, minden gond nélkül használhatóak akár többször és tovább is, hiszen a függőség nem alakul ki.

Kínálatunkban többféle készítmény közül is válogathatsz, attól függően, hogy melyikre van szükséged, illetve milyen természetű orrpanaszokkal küzdesz.

Ezen felül használhatsz még mentolos, eukaliptuszos légzéskönnyítő stiftet (Nózi), valamint az orr- és melléküregöblítő készletek is nagyon hasznosak lehetnek, különösen allergiás orrdugulás esetén, mivel ezzel remekül kimoshatóak az irritációt okozó idegen részecskéket.

A fűtés miatt kiszáradó, és így az orrnyálkahártyát is szárító levegő ellen párologtatással védekezhetsz a legjobban.

Ezt tovább erősítheted illóolajok hozzáadásával, mint például citromfű, eukaliptusz, menta, teafaolaj – ez utóbbi fertőtlenítő hatású is.

Szóba jöhet továbbá a szaunázás, mint opció, illetve az inhalálás, szintén illóolajokkal, bár erről megoszlanak a vélemények.

Orrpanaszaidat enyhítsd webpatikánk segítségével!

Eleged van az orrdugulásból, ami alig hagy létezni?

Vagy esetleg a kiszáradt és irritált orrnyálkahártyáddal szeretnél kezdeni valamit?

Nálunk megtalálod a megoldást, bármilyen panaszod is van az orrüregeiddel, így azt javasoljuk: nézz szét webpatikánk kínálatában, és rendeld meg azt a készítményt vagy segédeszközt, ami a leginkább megfelel a céljaidnak!

Ha pedig további akciókat, kedvezményeket, tanácsadást és elsőbbségi kiszállítást szeretnél, csatlakozz a Prevenció Prémium Klubhoz, ahol egy szerény havidíj ellenében mindez a Tiéd lehet!