Prevenció Patika Prémium Klub
A koleszterin – micsoda valójában, és tényleg az ellenségünk-e?

A koleszterin – micsoda valójában, és tényleg az ellenségünk-e?

Se szeri, se száma azon anyagoknak, melyeket félreértések, tévhitek öveznek, és amelyek valójában az életünk szerves részét képezik.

Ebben az esetben olyannyira, hogy a létünk függhet tőle, mindét értelemben.

A koleszterinről szeretnénk most szólni, melyet sok éve kikiáltottak az egészség egyik fő ellenségének, és sokan a mai napig meg vannak róla győződve, hogy rossz és kerülendő, félni kell tőle.

Holott a valóságban a saját testünk is előállítja, és létfontosságú folyamatokhoz van rá szükség, természetesen egészséges határokon belül.

Azonban mind a hiánya, mind a túlzott felhalmozódása káros, és nagyon sok esetben elsősorban magunkat okolhatjuk, ha valami félresiklik.

Természetesen itt sem minden csak fekete és fehér, számos olyan betegség is létezik, ami a szélsőségek felé tolhatja a koleszterinszintünket, de ezekkel majd külön foglalkozunk.

 Mindenekelőtt nézzük meg, mi is valójában a koleszterin, illetve mik a koleszterinek, hogy egészen pontosak legyünk!

Mit is értünk pontosan koleszterin alatt?

Mit is értünk pontosan koleszterin alatt?

A koleszterin egy, a szervezetünkben is megtalálható szerves, szteránvázas vegyület, melyet lipoproteinnek is nevezünk.

Szerepe van a sejtmembránok felépítésében, fontos alkotóeleme az epesavaknak, és jó néhány hormon képződéséhez is elengedhetetlen.

És talán meglepő, de csak a kisebbik hányadát vesszük magunkhoz a táplálékkal, a nagyobb részét a májunk állítja elő.

Két fajtála van, melyeket az angol nevükből eredően jelölünk, a tulajdonságaik alapján.

Ezek az LDL, azaz Low Density Lipoprotein (alacsony sűrűségű lipoprotein), illetve a HDL, vagyis High Density Lipoprotein (nagy sűrűségű lipoprotein).

Koleszterinméréskor ezt a kettőt, illetve az összkoleszterin-szintet mérik, mely ha túl magas, azt jelenti, hogy a sejtek nem képesek felhasználni a rendelkezésre álló mennyiséget, és így a felesleg a vérkeringésben marad, ott lerakódásokat okoz.

A „rossz koleszterin”

Az LDL, azaz az alacsony sűrűségű lipoprotein az, amit „rossz koleszterinként” is szoktunk emlegetni, mivel ebben az egyszerűbb formában terjedt el a köznyelvben.

A szerepe az a szervezetünkben, hogy a májból azokhoz a sejtekhez szállítja a koleszterint, melyeknek szüksége van rá a működéshez.

Jelentős része visszakerül ugyan a vérkeringésen keresztül a májba, bizonyos hányada azonban a falósejteknek köszönhetően az érfalakba épül be.

Így az érfalakon vagy azokban lerakódásokat, úgynevezett plakkokat alakít ki, melyek érszűkületet okoznak, leválva pedig akár érelzáródásokat is.

Ez utóbbi azért különösen veszélyes, mert elzárja a szöveteket a vérellátástól, és így megindul a sejtelhalás, ami létfontosságú szervekben életveszélyes.

A magas LDL-szint összefügg az érelmeszesedés kialakulásával is, ugyanis a lerakódásokban az oldott ásványi anyagok is megtapadnak.

Összességében ezért nevezik „rossz koleszterinnek”, és nagyon fontos a szintjére figyelni, azonban jelenléte szükséges is szervezetünk működéséhez.

A „jó koleszterin”

A nagy sűrűségű lipoprotein, azaz a HDL az, amit „jó koleszterinként” emlegetnek, ugyanis ez az a vegyület, amely felveszi és visszaszállítja a májba a sejtek által fel nem használt koleszterint, és ahol az felhasználódik az epeképződésben.

De az érfal védelmében is fontos szerepe van, ugyanis a véráramban keringő mellett a lerakódott LDL-t is képes felvenni, és szintén a májba szállítani lebontásra.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy jót tesz, ha magas az értéke, ugyanis bizonyos mennyiség fölött (1,5 mmol/l) a „jó koleszterin” is megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát!

Az a jó, ha a vérben 0,9-1,1 mmol/l mennyiségben van jelen, hiszen így képes maradéktalanul ellátni a feladatát, és kordában tartani szervezetünkben a „rossz koleszterin” szintjét.

Milyen kockázatokkal jár a magas koleszterinszint?

Milyen kockázatokkal jár a magas koleszterinszint?

El is érkeztünk ahhoz a részhez, amitől a legtöbben tartanak, hiszen erről lehet a legtöbbet hallani, olvasni: a magas koleszterinszint és az ezzel járó betegségek kockázatai.

Mivel a koleszterinek a vérben közlekednek, így főleg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában van szerepük, de a hiányuk, mint ahogy azt már érintettük, hormonális problémákat, sőt, D-vitamin hiányt is okozhat.

Az LDL lerakódások (plakkok) egyrészt megvastagodva csökkenti az érfalak belső átmérőjét, ezzel megnövelve a vérnyomást, másrészt leválva igen nagy bajokat tudnak okozni.

Hogy konkrétak legyünk: az ereket elzárva sejthalált, szövetelhalást okoznak, belső szervekben pedig ez még komolyabb probléma.

Továbbá a magas koleszterinszint tehető felelőssé több vezető halálok, a szívinfarktus és a stroke kialakulásáért is.

Mi okozza a magas koleszterinszintet?

Mi okozza a magas koleszterinszintet?

Bár már szó volt róla, hogy a koleszterinek többségében a szervezetünkben képződnek, közel sem elhanyagolható tényező a táplálkozás.

Ha túlzásba visszük a telített zsírsavak bevitelét, azaz egyoldalúan, zsírokban és olajokban gazdagon étkezünk, csak rosszat teszünk magunknak.

Ezekből a zsírsavakból képzi ugyanis a szervezet a koleszterint, és még normálisan működő anyagcserével sem képes egy bizonyos szinten túl a felhalmozódott mennyiséget felhasználni, újrahasznosítani.

Betegségek is lehetnek felelősek a magas koleszterinszintért, valamint öröklött hajlam is.

Ilyen esetekben különösen fontos az odafigyelés és a rendszeres vizsgálat, valamint, ha szükséges, a gyógyszeres kezelés.

Mit tehetünk a koleszterinszint rendben tartásáért?

Mit tehetünk a koleszterinszint rendben tartásáért?

Mindenek előtt, ami nagyon fontos, az a tudatos táplálkozás, odafigyelés a saját testünk igényeire.

A magas zsírtartalmú, telítetlen zsírsavakban gazdag ételek növelik a koleszterinképződést, amit a mozgásszegény életmód csak tetéz.

A zsírban, olajban sült ételek, zsíros húsok, a legtöbb junkfood, a snackek, chipszek, magas zsírtartalmú tejtermékek mind-mind kifejezetten károsak, így csak módjával célszerű fogyasztani őket!

Ehelyett

válasszuk inkább a sovány húsokat (csirke, pulyka, sovány sertéshús),

fogyasszunk inkább zsírszegény tejtermékeket,

és legfőképpen ékezzünk kiegyensúlyozottan, beiktatva a nyers, vagy legfeljebb párolt zöldségeket, gyümölcsöket.

Az Omega-3 és -6 zsírsavak is képesek csökkenteni a koleszterinszintet, ezeknek kitűnő forrása a halolaj, a mogyoró, és például az olívaolaj.

Sőt, napi (szigorúan) fél deciliter minőségi vörösbor elfogyasztását is szokták javasolni.

De az életmódváltás nem csak étrendváltásból áll, mindenképpen fontos mellé a rendszeres mozgás is, legyen az akár valamilyen sport, konditerem, vagy akár intenzív kerti munka.

Vigyázz koleszterinszintedre, és ha kell, segíts rá étrend-kiegészítővel!

Ha az orvosod felhívja rá a figyelmedet, hogy magas a koleszterined, ne aggódj, semmi sincs még veszve!

Kellő odafigyeléssel és életmódváltással az esetek nagy többségében még minden gond nélkül helyreállítható a koleszterin-háztartás, ezzel lecsökkentve a veszélyes szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ám ha további segítséget szeretnél a szinten tartáshoz, kínálatunkban számos olyan koleszterincsökkentő készítményt találhatsz, melyek kifejezetten erre lettek kifejlesztve, és amelyeket bárhová megrendelhetsz tőlünk kiszállítással, akár nagyobb mennyiségben is!

Ha pedig elsőbbségi házhozszállítást, tanácsadást, további kedvezményeket és akciókat szeretnél, akkor csatlakozz a Prevenció Prémium Klubhoz, mellyel egy kisebb havidíj ellenében mindez a Tiéd lehet!