Prevenció Patika Prémium Klub
Krónikus soványság – mi akadálya lehet annak, hogy súlyt szedjünk fel?

Krónikus soványság – mi akadálya lehet annak, hogy súlyt szedjünk fel?

A különböző táplálkozási- és súlyproblémák világszerte, így Magyarországon is folyamatosan előtérben vannak.

Hazánk Európa egyik legegészségtelenebbül élő, legtöbb túlsúlyos állampolgárt számláló országa, amire büszkék semmiképp sem lehetünk.

És hiába a sok kutatás, publikáció, intelem az orvosok részéről, sajnos a tendencia nemigen látszik javulni.

Azonban ez az érmének csupán az az oldala, amire több fény vetül.

Sokkal kevesebben foglalkoznak a krónikus soványság problémájával, ami ugyanígy egy jelen lévő dolog, és sokakat érint, ha nem is annyit, mint a súlyfelesleg.

Ami pedig szomorú, hogy jó néhányan egyszerűen csak legyintenek, ha ilyesmi kerül szóba, mondván: bárcsak ez lenne a legnagyobb gondom!

Mi minden okozhatja a krónikus soványságot, és mi mindennel próbálkozhatunk, hogy javítsunk a helyzeten?

Ennek járunk most utána!

„A soványság nem is probléma.”

A túlsúlyosság rengeteg élettani ártalom és betegség melegágya, és az első világban tömegeket érint, éppen ezért hatalmas tudományos- és médiafigyelmet kap.

Pontosan ezt lehet az egyik oka annak, hogy a soványsággal küzdőket nem veszik komolyan, sőt, olykor még céltáblájává is válnak a (kellemetlen) viccelődésnek.

„Jaj, bárcsak odaadhatnék neked 20 kilót…” meg „Eszel te rendesen? Olyan gebe vagy, a csontod zörög!” – az ilyen és ehhez hasonló mondatok valószínűleg régi ismerősei azoknak, akik tartósan soványak, és sokan bele se gondolnak, hogy mennyire rosszul eshet.

Mi több, vannak, akik rögtön anorexiára vagy bulimiára gyanakszanak, ha valaki nagyon vékony, feltételezve ezzel, hogy az állapotot szándékosan tartja fenn az illető.

De az sem segít sokat, hogy a köznyelv a pufókságot társítja az egészséggel, a soványságot pedig a betegséggel – ennek igen mélyre nyúló történelmi és kulturális okai vannak, de nem mennénk bele, mert dupla ilyen hosszú cikk születne.

Azonban a probléma mélyebb gyökerű is lehet, mint elsőre látszik.

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy valaki sovány?

Hogyan állapíthatjuk meg, hogy valaki sovány?

A legtöbb esetben értelemszerűen ránézésre meg lehet állapítani, ha valaki sovány – gondolhatnánk, holott nem mindig egyértelmű.

Ha valaki magas, hosszúak a végtagjai, az ő esetében az arányok is mások, és ha pont olyan telt lenne, mint egy nálánál másfél fejjel alacsonyabb ember, lehetséges, hogy már túlsúlyos lenne.

Például a 78-80 kilogrammos testtömeg elsőre soknak is tűnhet, ám ha egy 196 centiméter magas férfi nyom csupán ennyit, az már konkrétan soványnak mondható, egy 173 centi magas férfi esetében ugyanez már túlsúlyosság.

A testtömeg index, azaz a BMI elég jó iránymutató lehet annak megállapításában, hogy hányadán állunk, ezt az orvosok és a táplálkozási szakemberek is előszeretettel használják.

A normális érték 20,5 és 26,5 között van, 26,6 fölött kezdődik a túlsúlyosság, és annak fokozatai.

Képlettel saját magunknak is kiszámíthatjuk a testtömeg indexünket, de sok weboldalon is találunk kalkulátorokat.

Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy az ilyen kalkulátorok csak irányadó eredményeket adnak, nem veszik figyelembe a fiziológiai sajátosságokat.

A soványság is lehet küzdelem

A soványság is lehet küzdelem

A soványság nem feltétlenül csak időszakos probléma, akár egész életünkben is velünk lehet, és bármennyire is szeretnénk egy kis súlyt felszedni, nem sikerül.

És számos gondot okozhat annak, aki ezzel küzd, például

ugyanolyan nehézségeket okozhat megfelelő ruhát találni, mint egy túlsúlyosnak,

sokszor jelentkezik alacsony energiaszint, fáradékonyság „tartalékok” hiányában,

a krónikus soványság oka betegség is lehet, illetve működési zavar, hormonzavar,

ráadásul a mindennapi életben, így akár az ülésben, fekvésben, mozgásban is komoly kényelmetlenségeket okozhat.

Arról nem is beszélve, hogy bizonyos karrierdöntéseket, pályákat is ellehetetleníthet a soványság, de magánéleti, párkapcsolati problémákhoz is vezethet.

A helyzet pedig az, hogy nem feltétlenül a gyakoribb vagy kiadósabb étkezés jelenti a megoldást.

Érdemesebb a helyzet gyökeréig leásni és specifikus gyógymódot találni!

Mi mindentől alakulhat ki a krónikus soványság?

Mi mindentől alakulhat ki a krónikus soványság?

A tartós soványság nem csak a rossz táplálkozási szokások miatt alakulhat ki, bár a legkézenfekvőbb oka a szükségesnél kevesebb bevitt energia.

Mert bizony, a kevés ugyanolyan káros is tud lenni, mint a túl sok.

Ilyenkor a szervezet fokozatos leépülésbe kezd, alultápláltság alakul ki, ami akár maradandó károsodásokat is okozhat mind az izomzatban, mind a szervi működésben, anyagcserében.

De felelőssé tehető még a tartós és leküzdhetetlen soványságért például

felszívódási probléma a vékonybélben,

autoimmun betegség,

ételérzékenység,

paraziták,

pszichés gondok,

jelentkezhet gyógyszer mellékhatásaként,

daganatos betegek esetén is gyakori,

és életkori sajátosság is lehet.

De okozhatja olyan egészségügyi panasz is, ami még nincs feltérképezve, jelenlegi tudásunk nem terjed ki rá – elvégre az orvostudomány is folyamatosan fejlődik, mindig előbukkannak újabb és újabb kérdőjelek.

Bármi okozza is, ha valóban makacsul kitart, és az életminőségünk is megsínyli soványságunkat, mindenképpen érdemes orvossal, specialistával konzultálni a pontosabb behatárolás és célzottabb kezelés érdekében.

Mit tehetünk a krónikus soványság ellen?

Mit tehetünk a krónikus soványság ellen?

Azt gondolhatnánk, hogy egy járható út létezik csak a soványságra: többet kell enni.

De mint azt láthattuk, nem feltétlenül a tápanyaghiány okozza a tartósan kevés testtömeget – aki betegség vagy szervi bajok miatt sovány, az ehet bármennyivel többet, csak az emésztőrendszerét fogja túlterhelni, de felszedni nem fog semmit.

Ilyen esetekben mindig az orvosi tanácsot érdemes követni, és például speciális, könnyen felszívódó étrend-kiegészítőket alkalmazni.

Daganatos betegek számára léteznek kifejezetten könnyen, kis adagokban fogyasztható, de nagy tápértékű tápszerek – ezeket akár receptre, támogatással is meg lehet vásárolni, viszont mindenképpen orvosi felügyelet szükséges a fogyasztásukhoz.

Gyermekek és idősek esetén nem ritka az étvágytalanság miatti soványág, ilyen esetekben alkalmazhatunk életkor szerinti étvágyfokozót.

Általánosságban pedig fogyaszthatunk egyéb étvágyjavító készítményeket, melyek ilyen hatású összetevőket tartalmaznak (édesgyökér, cikória-gyökér, ánizs, édeskömény, stb.).

Jó választás lehet még a Pannonhalmi Étvágynövelő Tea, és a jól ismert Svédcsepp is!

Ha étvágyfokozót, étrend-kiegészítőt keresel, nálunk biztosan találsz!

A soványság ugyanúgy egy nemkívánatos állapot, mint a túlsúly, éppen ezért tökéletesen megértjük, ha tenni szeretnél ellene.

Mindenképpen tartsd szem előtt, hogy az egészséghez a testtömeg is hozzá tartozik, éppen ezért egy percig se hezitálj, ha úgy érzed, orvosi segítségre szorulnál az ügyben!

Online patikánkban pedig számos olyan készítményt, terméket megtalálhatsz és akár házhoz is rendelhetsz, mely segítségedre lehet a soványságod elleni küzdelemben!

Az elsőbbségi kiszállítás, további akciók és kedvezmények, személyre szabott tanácsadás gondolata hogy tetszik?

Ha nagyon, akkor lépj be Te is a Prevenció Prémium Klubba, ahol mindez egy szerény havidíj ellenében a Tiéd lehet!