Nincs termék a kosárban
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag szervezetünk számára, életkortól, testsúlytól, nemtől és aktivitástól függően.
A számítás kiindulási pontja, hogy testsúlyunk minden kilogrammjára 4-6 mg-ot kell számolni, ez a napi szükségletünk. Ennek alapján egy átlagos aktivitású 60 kilós felnőttnek 240-360 mg magnéziumot kellene elfogyasztania, de ha sportol vagy terhes valaki, akkor arányaiban többet kell fogyasztania. Egyébként ugyancsak így van ez a fejlődésben lévő szervezetnél: a gyerekeknek is több magnéziumra van szükségük: egy 4-6 évesnek például 200 mg napi bevitel ajánlott.
Tehát ez alapján kiszámolhatod a napi beviteli mennyiséget, de hogyan lehet ehhez hozzájutni?
Alapjában véve zöldségekből, gyümölcsökből, magvakból. Ami nem is csoda, hiszen a klorofill – amely a zöld növények alkotórésze – magja komplex kötésű magnézium.
De lássuk, miben mennyi magnézium van, a legfőbb magnéziumforrások szerint:
Magnéziumtartalom (10 dkg)
Mennyit kellene belőle enned, hogy fedezd a napi beviteli mennyiséget? (kg)
alma
5,10 mg
7,353
banán
27,10 mg
1,384
bab (főtt)
26 mg
1,442
borsó (főtt)
28,10 mg
1,335
dió
158,7 mg
0,236
eper
13,30 mg
2,82
görögdinnye
11,6 mg
3,233
hagyma
10 mg
3,75
körte
7,20 mg
5,208
mandula
275,10 mg
0,136
mogyoró
162,3 mg
0,231
narancs
9,90 mg
3,788
őszibarack
9,20 mg
4,076
paradicsom
11,40 mg
3,29
paprika
10,1 mg
3,178
saláta
12,9 mg
2,907
spenót
80 mg
0,469
szőlő
8 mg
4,688
Forrás: FoodData Central (usda.gov)
Tehát – ha csak nem eszel meg naponta 7,5 kiló almát vagy 3 kiló epret – szinte biztosan nem fedezed a napi magnéziumszükségletedet! Vagyis még akkor is pótlásra lesz szükséged, ha étrendedben dominálnak a gyümölcsök, zöldségek, hát még, ha nem sokat eszel nyers növényi táplálékokból!
Ráadásul napjainkra sajnos egyre csökken a növények magnéziumtartalma és az élelmiszeripari feldolgozás is csak tovább ront ezen.
A megfelelő magnéziumszint eléréséhez pótlás esetén a napi magnéziumadagot több részletben érdemes bevenni, mert egyszerre csak egy-egy adag kb. fele hasznosul!* Sőt, az is fontos, milyen anyag segíti a készítményben a magnézium felszívódását: például szerves kötésű orotát molekulával többet tud szervezetünk hasznosítani adott mennyiségből.
Ha feltesszük, hogy elég jól felszívódó magnéziumhoz jut szervezetünk megfelelő eloszlásban és mégis magnéziumhiányt tapasztalunk, akkor lehet, hogy valamilyen betegség, rendellenesség akadályozhatja a felszívódást: például gyomor, bélbetegségek, alkoholizmus vagy cukorbetegség.
Végül, de nem utolsó sorban megnövekedett magnéziumigényünk is okozhat hiányt: például nagy fizikai igénybevétel, rendszeres sport (az izzadással járó magnézium vesztés miatt) vagy például terhesség esetén.
Kód: Mag/C/2024-64. Lezárás dátuma: 2024.06.07.
Forrás: *Current nutrition and food science. 2017 Nov;13(4):260-278.
doi: 10.2174/1573401313666170427162740.
Intestinal Absorption and Factors Influencing Bioavailability of Magnesium-An Update
Jan Philipp Schuchardt 1, Andreas Hahn 1
Webáruházunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Javasoljuk, hogy fogadd el a használatukat. Lehetőséged van átnézni és külön-külön is engedélyezni vagy tiltani őket a lenti "Beállítások" gomb segítségével.