Prevenció Patika Prémium Klub
Felfázás: mi a valódi oka és hogyan védekezzünk ellene?

Felfázás: mi a valódi oka és hogyan védekezzünk ellene?

Az ősz és a tél, az év hideg időszaka számos kellemetlenséggel szolgálhat, még akkor is, ha alapvetően egészségesek és felkészültek vagyunk.

Jöhet nátha, megfázás, felerősödhetnek különböző ízületi panaszok, frontérzékenység, és gyakoribbá válik a felfázás is.

Ez utóbbival foglalkoznánk most kicsit behatóbban, ugyanis számos tévhit kering vele kapcsolatban, és érdemesebb tisztázni a tényeket annak érdekében, hogy könnyebben elkerülhesd.

A felfázás többségében a nőket érinti – ennek jól behatárolható fiziológiai okai vannak –, ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiak immunisak lennének rá.

Mi okozza valójában, miért vannak a nők sokkal nagyobb eséllyel kitéve neki és hogyan kezelhető, ha ilyen megbetegedést tapasztalunk?

És ami még fontosabb: hogyan előzhetjük meg, hogy felfázzunk?

Tudj meg Te is többet, és készülj fel alaposan, hogy ne kelljen elviselned a kellemetlen, sőt, olykor veszélyes tüneteit!

Mi a felfázás valódi oka?

Mi a felfázás valódi oka?

A közhiedelemben úgy terjedt el, hogy a felfázásnak szó szerint köze van a fázáshoz, tehát a hideg okozza, jobban mondva, ha hideg az, amire leülünk.

Valójában ez csak részigazság, ugyanis főként az E. coli nevű baktérium elszaporodása a valódi ok, amely egy bélbaktérium, és semmi keresnivalója a húgyutakban.

A hideggel azonban mégis van némi összefüggés, hiszen az alacsonyabb hőmérséklet hatására a hajszálerek összehúzódnak, ami által az immunrendszer védekezőképessége is csökken, és így könnyebben alakulnak ki fertőzések.

Jelen esetben a húgyhólyag és a húgyutak védekezőképessége az, ami célkeresztben van.

Nőknél azért fokozott a felfázás veszélye, mert a húgycsőnyílás, a hüvely és a végbélnyílás igen közel található egymáshoz, ráadásul a húgycső is rövidebb, mint a férfiak esetén, és így a baktériumok könnyebben találnak utat egyiktől a másikig.

Egyéb okai is lehetnek a felfázásnak

Nem kizárólag az immunrendszer átmeneti gyengülése tehető felelőssé a felfázás kialakulásáért, vannak egyéb okok is, melyek folytán jelentkezhetnek a tünetek.

Az egyik ilyen a személyes higiéné hiánya – értelemszerűen, ha nem tartjuk tisztán a lágyéki részeinket, a baktériumok is könnyebben szaporodnak el.

Viszonylag gyakori kiváltó még a nem megfelelően takarított mellékhelyiség használata is, például a tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken, vagy akár éttermekben.

Az ilyen helyeket sokan használják, és ha a szaniter nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, a felfröccsenő víz jó eséllyel tartalmaz E. coli baktériumokat és sok más kórokozót.

Mi több, szexuális együttlét útján is átadhatja egyik ember a másiknak a fertőzést, akár még óvszer használata mellett is.

Mik a felfázás legjellemzőbb tünetei? 

Mik a felfázás legjellemzőbb tünetei?

A felfázás tünetei és azok intenzitása a fertőzés súlyosságától és előrehaladottságától függően változhatnak, de összességében a legtöbbeknél jól felismerhető jelei vannak.

A legtöbbször jelentkezik

a szokásosnál gyakoribb vizelési inger,

égő, csípő érzés a húgyutakban,

kevés vizelet ürülése egyszerre,

érezhetünk még alhasi fájdalmat is,

ami egyre intenzívebbé válhat, ha a fertőzés tovább terjed.

Előfordulhat még, hogy a vizelet opálossá, zavarossá válik, ez is a kórokozók ürülésének egyik jele.

Ám nem árt figyelni, ugyanis a betegség megtámadhatja a húgyvezetékeket és azokon keresztül a veséket is, fájdalmas és veszélyes gyulladást okozva az ágyék egészében.

Ha azt érzed, hogy felfázásod nem akar pár nap múltán enyhülni, sőt, erősödnek a tüneteid, feltétlenül fordulj orvoshoz!

A súlyos felfázás már komolyabb kezelést igényelhet

A súlyos felfázás már komolyabb kezelést igényelhet

Az elhatalmasodó bakteriális fertőzés, ha nem foglalkozol vele, akár komoly fájdalmakat, lázat, sőt, maradandó károsodásokat is okozhat a szervezetedben.

Éppen ezért, ahogyan javasoltuk, ha szükségét érzed, keresd fel a háziorvosodat, ő pedig jó eséllyel antibiotikum-kúrát fog felírni.

Ezt mindenképpen szedd végig az előírásoknak megfelelően, hiszen ha a tüneteid enyhülésével félbehagyod, a fertőzés visszatérhet, sőt, rezisztenssé válhat arra az adott antibiotikumra!

A kúra előtt és közben javasolt pre- és probiotikumot is szedned a megfelelő sorrendben és mennyiségben (ezekről egy korábbi cikkünkben már hosszabban írtunk, ha érdekel, itt olvashatod el).

Ha a széles spektrumú antibiotikus szer sem válik be, akkor a háziorvosod elküldhet szakorvoshoz, ahol laboratóriumi úton megállapítják, egészen pontosan mi okozza a gondot, és specifikusabb gyógyszert adhatnak – ám szerencsére ennyire ritkán harapódzik el a helyzet.

Hogyan kezelhető az enyhébb felfázás, akár otthon is?

Hogyan kezelhető az enyhébb felfázás, akár otthon is?

Ha nem túl súlyos a helyzet, akkor rendszerint a felfázás pár napon belül enyhül és el is tűnik, az immunrendszered győzedelmeskedik a kórokozó felett.

Ám ha szeretnél, rásegíthetsz a dologra, elsősorban sok folyadék, főleg víz fogyasztásával.

Igen, tudjuk, hogy a gyakori, égető vizelés kellemetlen, ám így sokkal hamarabb kimosódnak a húgyhólyagból és a húgycsőből a baktériumok, a kevéssel pedig, ami maradt, a szervezeted könnyebben elbánik.

A nép gyógyászat egyébként a tőzegáfonyás készítményeket tartja a leghasznosabbnak nem csak a kialakult felfázás esetén, hanem megelőzésképpen is.

Ha egy évben akár többször is előfordul nálad, akkor mindenképpen érdemes tartalék készítményeket tartani otthon, mert bármikor jól jöhet.

Védekezz a felfázás ellen, és kezeld velünk, ha már kialakult!

A legjobban úgy előzheted meg a felfázásos megbetegedést, hogy

a hideg időszakban vastagabban öltözöl, különösen derék- és altájon,

különösen odafigyelsz a mosakodásra, személyes higiéniára,

körültekintően használod a nyilvános illemhelyeket,

illetve megválogatod, kivel létesítesz szexuális együttlétet.

Ha azonban mégis megbetegszel, mindenképpen figyelj az állapodod javulására vagy romlására, és semmiképp se hezitálj orvoshoz fordulni!

Felfázni nem szégyen, és súlyos szövődményektől óvhatod meg magad, ha időben cselekszel!

A tünetek enyhítése, gyógyulásod felgyorsítása érdekében pedig válogass és rendelj webpatikánk széles kínálatából!

További akciókért, tanácsadásért és elsőbbségi kiszállításért pedig csatlakozz a Prevenció Prémium Klubhoz, ahol egy csekély havidíjért mindez a Tiéd lehet!